Ett år genom telefonen

18.01.2018 kl. 22:18

Okej, sista tillbakablicken på år 2017 före det är dags att börja prata om annat. Jag kände inte för att kolla på bilder som redan har synts hä på bloggen, istället tog jag en titt genom min telefon och valde att ta upp bilder som jag tagit med den genom det gångna året. Jag vill bara varna; det här blir ett långt inlägg och bilderna är inte i den bästa kronologiska ordningen.

Januari
1. En soluppgång under en av de där svinkalla dagarna.

2. Soluppgång på tryckeriet, även den under en av de där svinkalla dagarna

3. Testade en gång att låta bli att borsta håret före samt efter att jag duschade, som jag vanligen gör. Lite extra oönskad volym.

4. Möte med Ärtyvät Ämmät

5. Jobbsnubbar

6. Bildredigeringsgrejer hos Karin och Magnus. Vi höll på att sätta ihop en broschyr till Luckan.

7-9. De nedersta bilderna hör alla ihop med brunschen som vi satte ihop tillsammans me Paul. Fattar inte ännu heller att vi serverade vegansk FODMAP brunch för tre sittningar och kring 80 personer.Februari
1. Öppningsevent för & Other Stories i Helsingfors. Man fick små champagneflaskor

2. En kväll i Talli

3. En typisk fotografering med Karin, det var kanske skumppa som skulle fotas den här gången? 

4. Frostfönster

5. Pizza är det aldrig fel på. Speciellt inte när den är hembakad.

6. Gick på premiären av Tove på Svenska Teatern. Trots att den inte fick så värst bra recensioner so tyckte jag mycket om den. Dialogen far fin och mysig, någon onödig scen här och där men annars tyckte jag att den var bra.

7. Ari ställde till med trerätters en kväll. Han hade till och med gjort chokladmousse med hallon och mynta

8-9. Semlebak (eller i Sverige så är det väl frallor)Mars
1. Ärtyvät Ämmät blev bjuda på bloggfrukost. Det snackades om glutenfria värden och havre och det ena och det andra. Jag kommer fortfarande ihåg den underbara goodiebagen.

2-3. Jag fick ryggskott och trots att jag haft det tidigare så uppsökte jag vår jobbläkare den här gången (mysigaste vårcentralen evööör). De tog blodprov och det visade sig att jag har en HLAB27-gen som återfinns hos människor med ryggradsreuma. Jag fick ju en smärre panik, man vill helst inte ha reuma. Eller någon annan sjukdom heller för den delen.

4. Tillsammans med min faster Stina, fammo och faffa så gick vi på symfoniorkester. En av de mäktigaste sakerna jag varit med om. När de spelade genom hela Finlandia symfonin varefter de spelade hymnen på nytt och alla i salen steg upp och sjöng med. Mäktig stund, och fin att uppleva med fammo och faffa.

5. Märtha övernattade en kväll. Vi gick till simhallen, valde sex olika godisar från lösgodisbutiken och tog sedan spårvagnen hem för att äta knackkorv och se på Frozen. Bra kväll.

6. En motbjudande reklam på en buss

7. Började fota för Foodora i mars och började det hela med att fota på Pueblo. Efteråt blev jag bjuden på mat och margharita. Helt okej.

8. Fortsatte förstås att jobba på WhyPrint

9. Åkte även ut till Esbo för att fota på en annan restaurang åt Foodora.April
1-6. Jag kommer inte riktigt vad annat som hände i april förutom att vi åkte till Kenya. Utan tvekan av de mest minnesvärda resorna som jag gjort. Förutom släkt, vilda djur, öken och flygplansmat som jag råkar tycka att är helt gott, så tappade jag även hår. Det var återigen dags för mig att bli i panik för att jag plötsligt fått alopecia. Så är dock inte fallet utan det var helt och totalt malariamedicinens fel. Maj
1. Fortsatta fotograferingar för Foodora

2. En bra kväll på stan. Det hände något i varje hörn och det kändes som om hela staden var en enda stor festival.

3. Fotograferade finalisternas bilder för Miss Gay Finland 2017

4-6. Varmare dagar. Kunde till och med sitta på mitt fönsterbräde och läsa en dag.

7-8. Åkte över till Stockholm för att delta i Fotoskolan STHLM provdagar.

9. Någon keikka. Oklart vad det var som spelade, gissar på något bra.
Juni
1. Efter att läkaren började fundera om jag skulle ha ryggradsreuma så blev jag skickad till en specialist som sedan skickade mig på magnetröntgen. Som tur är så hade jag inte reuma. Istället har jag diskbråck i nedre delen av ryggen. Inte alls så chockerande med tanke på att typ alla i min släkt har diskbråck.

2. Solig AW med Ari i PuuVallila på den där mysiga baren som ligger där.

3-4. Överraskningsfest för Urban. Drack öl med faffa till närmare 12-slaget.

5. Hade aldrig hört om Rhododendronparken i Haga före den här sommaren, så vi åkte dit med Ari. Så otroligt vackert.

6. Midsommaren spenderades uppe i Österbotten med familj och släkt.

7-8. Det var dags för Miss Gay Finland finalen så jag satte på läppstift och traskade iväg. I och med att jag fotat finalisternas porträtt så var jag bjuden och nu och då snurrade även mitt namn på stora skärmar. Hade ju inte tänkt på att det trots allt är ganska så anonymt. Vem är den där Astrid Lindroos riktigt? Reklam för mig själv om inte annat. Fin sak att vara delaktig i.Juli
1. Jag började julimånad med att ha två veckor semester, någon dag spenderade jag i Ingå. När glassbilen kom krypande förbi så sprang vi ut för att köpa lite.

2. Melli fyllde 27 och ordnade fest. Jag var så stolt över mig själv för att jag till och med gick med ut och dansade.

3. Klippte håret hos min kusin i något skede under semester. Det börjar bli på tiden att klippa mig igen..

4-5. Med det samma som jag fick nyheten om att jag hade blivit antagen till Fotoskolan STHLM så började jag rensa bland mina saker. Kläder skulle skänkas, möbler skulle säljas osv osv. Det var ett projekt. Kan ju även nämna under den här rensningen så sålde jag mycket saker på Valilla Kierättää. Jag sålde bland annat ett torkställ och en kvinna hade bokat det först men jag hörde inget från henne på en hel dag så jag gav det till en kompis istället. När hon väl hörde av sig så förklarade jag det men NEJ, för hon skällde ut mig nåt så otroligt. Kvinnan hade redan informerat en ensamstående studerande pappa med mycket tvätt att hon hade hittat ett torkställ åt honom. Enligt henne var det tydligen världens undergång att hon inte fick torkstället för 3€...

6. Medans jag var och fotograferade pizzor för Foodora så hade Ari köpt en ros åt mig som ett försenat grattis på att jag hade kommit in i skolan.

7-8. Ärtyvät Ämmät på retreat i Tallinn. Vin, mat, spa och gott sällskap.

9. Barrunda på Kanavaranta.

10. Fick äntligen uppsöka Svenska Teaterns garderob. Söta öde så mycket fint där finns.

11. En öl med Ari på min favoritbar i Kallio-området, nämligen Kapsäkki. Känns alltid som man sitter inne i en fransk film. 

12. Fotade ett bröllopsporträtt i Ekenäs en dag i slutet av juli. Tog en öl och pizza med Fredde på Baywatch före jag tog tåget tillbaka till Helsingfors.Augusti
1. Hittade en fräsch version av min plånbok på ett loppis. Var illa tvungen att köpa den. Min gamla började bli så sliten.

2. Fick en låda med C4-kuvert direkt i huvudet när jag öppnade en dörr på jobbet. Sen lät jag den bara ligga där som straff.

3-4. Avskedsfest för Magnus och mig på WhyPrint. Vi sjöng karaoke och drack allt för mycket. Nästa dag var alla ganska slitna på jobbet och vi åt hot dogs.

5. Annika var också på besök ett varv, hon följde med när jag skulle skänka ganska mycket saker till loppis och vi fick gratis kaffe.

6-7. Mina sista två semesterveckor började. Jag fortsatte packa ihop min lägenhet, förde över ett lass med saker till Stockholm med hjälp av Karin och Magnus och fortsatte packa och städa.

8. Fick en leverans från Dermosil inför bildbehandlingen som jag skulle göra för deras julkampanj.

9. Tillsammans med Ari så åkte vi över till Stockholm med två stora kappsäckar. Sommaren hade varit så bråd så det var skönt att kunna spendera ens lite tid på tu man hand i några dagar.

10. Fortfarande lyckligt ovetande över hur mycket jag skulle börja avsky SL. Främst pendeln.

11. Skolan började och aijaijaij vad spännande det var.

12. Gusi råkade jobba på Stockholm Classic sista veckan i augusti, så jag bestämde mig för att besöka honom och tatuera in en gullviva. Börjar bli sugen på att ta något nytt...September
1-2. I två veckor så hade vi färg- och perspektivlära i skolan. Vi målade och ritade, det var ganska skönt.

3. Åkte tillbaka till Finland redan efter 3 veckor eftersom vi inte hade någon inplanerad skola.

4. Fick ryggskott igen, den här gången var det så pass kraftigt att jag blev helt sned. Tog typ en månad före ryggen var helt återställd, men det gick iallafall över av sig själv.

5. Avskyr pendeln.

6. När jag var i Finland så åt vi familjemiddag på Via Tribunali i  torikorttelit. Otroligt goda pizzor.

8. Gick på en promenad runt omkring i Spånga. Hittade det här mysiga huset.

9. Träffade en gammal kompis över en fika på café Pascal.

10. Anammade Kon Mari-metoden. Så otroligt tillfredsställande.

11. Tog ut mig till vattnet och gick en solig söndag på promenad där.

12. När Märthas födelsedagsfest närmade sig så flög jag igen över till Finland. Jag ljög för mamma att jag inte var påväg, så när vi överraskade henne i Ingåskogen blev hon rätt så chockad. Det var roligt.Oktober
1-2. Vi hade bildkommunikation i tre veckor. Tillhörande det så fotograferade vi grönsaker i skolans studio med Phase One kamera. Skärpan i den är något helt otroligt.

3. Höstlig promenad på Söder med Cattis.

4. Hemresa från en välspenderad långhelg i Finland.

5-6. Ari var på besök någonstans i mitten av Oktober. Bland annat så åkte vi ut till skärgården för att kolla läget där. Karin och Magnus kom också och hälsade på helgen därpå. 

7. Min kompis hade en överlops biljett till Världens Barn som sändes på TV4. Bland annat uppträdde Zara Larsson, söta öde sån röst.

9. Varenda gång som jag har varit hemma hos Cattis så har jag fotograferat hennes utsikt, men den är ganska så oslagbar.November
1. Träffade Sandra en kväll för ett glas vin och allmän catch up

2. Åkte ner mot Nynäshamn för fotograferingssession med Cattis för vårt projekt.

3. En hemresa som i bästa fall tar 20 minuter tog den här gången 2h. Förtjänade en öl när jag slutligen kom hem. Pendeln.

5. Några dagars snökaos.

6. Vi höll mycket på med hudtoner och att ställa dem rätt. Det här var sumobrottarna och mängden prints som jag gjorde på dem var otroligt. Huga.

7. När jag hade födelsedag fanns det en födelsedagspresent vid mitt bord. Så fina klasskompisar jag har.

8. Sista helgen i november åkte jag över till Finland igen. Här är en myskväll hemma hos Karin och Magnus.

9. Självfallet pizzabingo. Den här gången vann jag inget.December
1. Redovisning av en uppgift en skrattfylld fredag.

2. Självständighetesdagen steg mig i huvudet den här gången när jag inte fick vara i Finland och fira. Köpte mycket choklad och bjöd klassen på finsk choklad. Lyssnade på Finlandia hymnen hela dagen.

3. Min lågstadielärare Petter med familj bor i närheten var jag nu bor, så åkte och hälsade på dem en lördag.

4. En mysig hund som jag såg på pendeln.

5-6. Totalt Jävla Mörker lade ner efter 20 år. En otroligt bra konsert på alla sätt och vis. Fick även träffa Inge, som nu spelar i Against Me! som jag lyssnat på i över 10 år.

7. När julen närmade sig så tog jag min otroligt tunga väska och traskade iväg mot båten.

8. Nästa dag åkte jag till jobbet för att hälsa på. Vi packade säkert 700 affischer och skickade iväg dem. Lättsamt sådär.

9. När jag kom till Finland så hittade jag snabbt karelska piroger. Bästa mellanmålet som finns.

10. Efter julen så åkte jag ner till Raseborg, bland annat så hade vi myskväll hemma hos Miilo.

11. Julig pizza.

12. Julen spenderades i Ingå. På dagen gjorde vi en utflykt till Kopparnäs och picknickade. Känns som att det absolut skulle kunna bli en tradition.


Sådär ja. Ett år genom min telefon. Mycket har hänt, och överraskande mycket som jag till och med hade glömt före jag såg dom här bilderna. Inte har jag så mycket mera att säga utöver det här. Kanske dags att börja se framåt nu då. 

Astrid Lindroos
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Aaah, det är du som är den blå, mycket sällsynta svampen?
mamm19.01.18 kl. 20:23

 

Kontakt: astrid.lindroos@gmail.com


Jag heter Astrid och är 27 år. Född och uppvuxen i Karis, Raseborg. Vid 21 års ålder flyttade jag till Helsingfors för att studera företagekonomi och efter det började jag jobba på ett tryckeri, samt frilansa som fotograf. Efter sex fabulösa år så har jag flyttat vidare till Stockholm på nya äventyr. Orsaken bakom detta landsförräderi är för att jag har påbörjat studier i bildbehandling vid Fotoskolan STHLM. I bloggen kommer jag mest att dela med mig av vardagliga betraktelser och hur livet fortskrider på andra sidan pölen, med inriktning på fotografi och bildbehandling.

 

Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.