Månaden som gick

Imorgon är det november igen fast november 2015 inte alls känns så värst avlägset. Tiden går så snabbt nuförtiden hörni. Iallafall, här kommer en tillbakablick på månaden som gick. Åtminstone en liten del av den.


I slutet av september lanserade jag och Melanie vår fodmap-matblogg Ärtyvät Ämmät. Så under den senaste tiden har mitt liv varit mer matkoncentrerat än tidigare.

Tydligen så har jag åkt bil genom ett höstigt Berghäll i något skede.

Har firat Märthas treårsdag.

Festat till den några gånger och träffat nya bekantskaper och vänner. Påtal om att festa till det, så före jag började med fodmap-dieten så var mina krapulan rätt så olidliga oavsett hur lite jag än druckit. Efter att jag undvikit öl och äppelcider (som har höga fodmap-värden) så har jag kommit undan med endast typ en släng av illamående och lite huvudvärk. Slut på anekdot.

Det har märkbart blivit mörkare på morgonen.

Någon gång har jag tydligen sminkat till mig riktigt ordenligt, som ju är riktigt roligt nu och då.

Har agerat assistent åt Karin, som denna gång tog oss upp på Kasberget i Pojo.

Har spenderat en dag i Stockholm med Karin och Essi. Riktigt såndär hederlig dag med lite shopping, cafébesök och sedan tacos hemma hos kusin.


Nästa dag hoppade vi på Viking Grace tillbaka mot Finland. Spabesök, buffetlunch, tupplur och tv-tittande.

Föga överraskande har jag svept omkring på tryckeriet med en kaffekopp i handen och en ljudbok i öronen. Lyxen att ha ett jobb var man kan lyssna på ljudbok på samma gång som man jobbar. Har snart betat av ungefär 20 ljudböcker på två månader. Rekommenderar varmt!

Mellan packandet av affischer, sammaställande av visitkort, layoutjobb, kollande av dubbelsidighet, vikande av flyers och tryckandet av broschyrer så har jag nu och då ställt mig framför fönster och kollat på hur hösten framskridit. Speciellt körsbärsträden har varit fina att se på när de blir riktigt skrikigt röda under hösten.

Publicerad 31.10.2016 kl. 20:37

En aning blåsigt

I söndags gick jag på en promenad ner mot Arabiastranden här i Helsingfors, jag kom på mig själv med att gå allt för sällan ut på promenad. Lite frisk luft och variation till de här 26 kvadratmeterna till lägenhet är det ju inte heller något fel på. Oavsett om man nästan håller på att blåsa bort eller inte.Publicerad 25.10.2016 kl. 21:15

Porträttmontage

Jag har verkligen fastnat för att bygga olika slags porträttmontage i photoshop. Det ger en viss stämning till bilder som annars aldrig skulle komma till användning.Här är grundbilderna till det ovanstående montaget. Var för sig är de inte riktigt så mycket att ha, men tillsammans gjorde de ju en riktigt trevlig slutprodukt. Tyvärr är bakgrunden i självporträttet grå, om bakgrunden skulle ha varit vit så skulle trädet endast synats på mig och bakgrunden skulle ha förblivit vit. 

Nåväl, såna här bilder är ju rätt så inne just nu, men helt förståerligt, de är roliga att göra och med rätt bildkombination så kan man nå riktigt huisiga slutresultat.

Publicerad 18.10.2016 kl. 00:15

Valokarnevaali på Borgbacken

I fredags besökte vi Valokarnevaali på Borgbacken. (pågår fram till den 22.10)

Det rådde en väldigt mysig stämning och det var sådär passligt svalt och fint höstväder.

Vi spelade varsitt spel flipper och jag vann.

Trots att det var fint, upplyst och mysigt med många olika installationer, så kan jag ändå lite störa mig på att träden var upplysta i röd färg. När det kommer till fotografering så är rött en väldigt problematisk färg eftersom den väldigt lätt "dör". Liten sidofakta.

Ari var mitt sällskap som vanligt.

Technoavdelningen.

Till sist blev det lite folktomt och vi gick också vidare.


En längre tid så har jag velat testa på bar Kapsäkki som ligger  ungefär 400 meter från mitt hem, och jag är otroligt glad att vi äntligen gjorde det. Trevlig personal, mysigt utrymme, trevlig bakgrundsmusik och det faktum att det är väldigt nära mitt hem så gör det ju verkligen inte sämre. Rekommenderar!

Publicerad 16.10.2016 kl. 17:48

Ärtyvät Ämmät - FODMAP päiväkirja

 


 

Vi är med matblogg! Som egentligen har varit online i typ två veckor redan, men nu först har jag fått för mig att berätta om det på den här bloggen. Hupsista.

Iallafall, min kompis Melanie och jag diagnostiserades båda med IBS under sommaren, och vi båda har tyckt att det rentav har varit svårt att hitta en FODMAP-matblogg som har varit både inspirerande och informationsrik. Så vi bestämde oss för att starta en själva. Detta är ett av projekten som jag jobbat med under hösten, och kommer att fortsätta jobba med under en lång tid framöver. Bloggens huvudsakliga språk är finska, men alla inlägg och recept skrivs också på svenskaÄrtyvät Ämmät är alltså en matblogg som utgår från FODMAP-dieten. Syftet med bloggen är att det skall fungera som en inspirationsbank för alla som har IBS, oavsett om man just har fått IBS eller om man länge har haft IBS men inspirationen tryter. För tro mig, det kan vara rätt så svårt att komma igång och fatta vad man får och inte får äta.

Enkel nudelsallad (bilden är en link till receptet)

Många av recepten är vegetariska och till och med veganska, men alltid nu som då kommer det upp något mera köttigt recept. Utöver detta så vill vi också rekommendera olika produkter som är FODMAP-vänliga och olika platser som man får FODMAP-vänlig mat, eftersom det också kan vara rätt så svårt att veta vart man kan vända sig.

Bröd med banan och zucchini (bilden är en link till receptet)

Allas IBS ser annorlunda ut, och vi är inte experter på området. Det som fungerar för min och Melanies IBS kanske inte fungerar för någon annans IBS, som sagt så skall sidan främst fungera som en inspirationsbank. 

VÄLKOMNA!

Publicerad 15.10.2016 kl. 15:41

Astrid Lindroos - 26 - HKI
astrid.lindroos@gmail.com

Jag är utbildad till tradenom men jobbar med produktionen på ett tryckeri och frilansar som fotograf. I bloggen delar jag med mig av vad som helst som faller mig in. Fotografier, vardagsbetraktelser, åsikter eller matbilder har hittills varit rätt så återkommande inlägg.


Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät. Vi har båda IBS, så alla recept utgår från FODMAP-dieten. Recepten är alltså alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.