Feministen i rummet

 

En bekant bland mina Facebook vänner delade tidigare idag ovanstående bild. Jag klarade inte av att gå vidare med mitt liv utan att kommentera, så jag copy-pastea en wikipedialink till vad sexism betyder. 16 personer har nu tryckt like för inlägget, några andra har kommenterar varav den mest uppseendeväckande är en annan kvinnas kommentar "Ööö mä kyl antaisin vaimon oottaa hetken,voisin soittaa lanssin ja keskittyy olennaiseen hahah", en person har tryckt like för min kommentar, ingen har kommenterat den. Den bara hänger där som elefanten i rummet.

Var är detta egentligen för jävla skämt? Om vi ser konkret på vad bilden antyder. Du skall skita i kvinnan som du gift dig med eftersom du ser en annan kurvig kvinna som tappar sitt busskort? Är det alltså okej att antyda på att man vill vara otrogen? Vara otrogen? Har denna bekanta ens hört talat om sexism? feminism? objektifiering av kvinnor?

För antifeministen så kan det se ut som att jag blir upprörd över en meme just nu, men det är egentligen inte det jag blir upprörd över. Jag blir upprörd över att denna idioti fortfarande är så närvarande och påtaglig. Att folk delar såna här bilder och till och med tycker att det är okej att skämta om sådant som på riktigt är ett problem. 

Jag har svårt att hitta ord för vad det är som jag vill säga, ibland blir man helt enkelt bara så besviken.

#unfriend

 

Publicerad 02.12.2016 kl. 17:26

Doften av nymalt kaffe

En delorsak till varför jag tycker om mina kvarter är doften av nymalt kaffe som nu och då hänger över stadsdelen. I närheten finns alltså Meiras kaffefabrik som sporadiskt frigör dessa underbara aromer. Det ger på något sätt en samhörighetskänsla och uppger en viss mysighetsfaktor, liksom "här går jag och doftar på nymalt kaffe". Det är fint.

Publicerad 30.11.2016 kl. 22:23

Mitt eget företag

Äntligen har jag mitt eget företag! 

Jag har sagt det om och om igen; att jag måste grunda ett företag, men jag har inte fått till det före nu. Jag är fortfarande anställd på WhyPrint och det handlar inte heller om stora summor som kommer in, men det är helt enkelt så mycket skönare att kunna fakturera på ett smidigt sätt. Äntligen är jag egen företagare på sidan om. Det känns bra.

Så om någon behöver min hjälp med fotografering, bildredigering eller något annat roligt så kolla in min portfolio, som jag inte så värst frekvent uppdaterar, och tveka inte att skicka iväg ett mail om du kommer på några frågor!

Publicerad 22.11.2016 kl. 15:25

Ett veckoslut

Jag försökte tappert att dokumentera mitt veckoslut, men det gick inte så värst bra, bildutbudet skulle ha kunnat vara mer digert. Däremot tror jag inte att någon egentligen går någon nöd, så vi nöjer oss med vad som faktiskt fastnade på bild.

På fredagkväll styrde vi (d.v.s. Ari och jag) upp med tacos och film. Ingendera av oss tycker egentligen så värst mycket om att göra något värrigare på fredag, efter en lång arbetsvecka så är det absolut skönast att bara varva ner istället.

På lördagen sov vi rätt så länge, när vi väl steg upp var det långt morgonmål på agendan. Sedan fotade jag lite till Ärtyvät Ämmät före det var dags att klä på sig.

Vi styrde stegen mot Kierrätyskeskus var jag hittade lite fotorekvisita. Hade dessutom satt ögonen på en skohylla på gratisavdelningen, men när jag sedan skulle gå efter den så hade någon annan snott den åt sig.


Därefter gick vi genom Hermanni för att gå till loppiset Metka som finns riktigt nära var jag bor. Om någon undrar så bor jag alltså i det där gula huset i mitten.

Vinteruniformen och överraskande rött hår.


När vi kom hem igen så drack vi varsin kopp glögg före det var dags för ishockey respektive pizzabingo.


Det var ju självfallet jag som gick på bingo. Jag har en tendens att ungefär alltid vinna när jag går på bingo, så det har gått så långt att folk buar efter mig när jag vunnit. Men jag klagar inte.


Idag kom Märtha och hälsade på medans Karin och Magnus behövde jobba lite. Efter att både Märtha och Ari gett sig av så har även jag jobbat och försökt få någon bot på de evigt råddiga bild-mapparna som jag har på datorn. Ett näst-intill omöjligt projekt.

Publicerad 13.11.2016 kl. 21:11

Vinterlistan

Det finns så mycket som jag skulle kunna säga, visa och diskutera. Så istället börjar jag med den här vinterlistan som hittas på Ratatas hemsida! Bilder tagna under diverse år och vintrar.

Vad tycker du om vintern?
Jag tycker om vintern. Det är vackert med snö och mysigt med kylan, dessutom så är det inget fel på att ligga hemma och dricka te heller. Mörkret stör mig inte mycket heller, efter den 21a december blir det ju ändå ljusare igen. Men om det är vinter fortfarande i april så tycker jag nog att det har gått lite för långt.

Hur kommer du se ut i vinter?
Påpälsad med rock, halsduk, mössa, vantar OCH REFLEX. I och med att både min rock, halsduk och vantar är svarta så försöker ja "färga upp" mig själv med en röd mössa eller bruna skor, och reflexen är ju självfallet ett måste. I riktigt kalla grader kör jag istället med min röda fjällrävenrock. Inomhus har jag troligen jeans och min ylletröja från & other stories.

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?
Vintertid skall det absolut vara snö och -20 grader. +10 grader hör ju trots allt inte den traditionella vintern till.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?
Inget speciellt egentligen, däremot skall jag försöka på något sätt bli en aktivare bloggare. Lättare sagt än gjort när man är så lat som jag kan vara.

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?
Stannar inne och dricker te under täcket. Om jag mot förmodan skall vistas utomhus så gäller dubbla underställ, sockor, kängor tjockaste mössan och allt varmt som jag bara kommer över.

Berätta om ditt bästa vinterminne.
Svårt att säga. Nog har jag ju alltid minnen men sällan har jag minnen som jag tänker att övervinner alla andra. Så vi drar några minnen här som jag kommer ihåg att har hänt under vintertid, oberoende av varandra. Alla från barndomen.

- När elen i barndomshemmet var borta och det var helt otroligt svinkallt i hela huset trots evinnerligt brännas av ved. Sovde med typ alla kläder på och man förbannade sig själv om man var tvungen att gå på wc i natten med stearinljuset i handen. Ibland är det kallt i stockhus från slutet av 1700-talet.
- När jag lekte i en stor snöhög riktigt utanför vår gård. Jag fastnade med skon och tänkte bara "ingen kommer att hitta mig. Här kommer jag att dö". Slapp loss typ 5 minuter senare. Dramatisk som man är.
- När jag tänkte att jag skulle överraska pappa med att elda i alla ugnar i huset. Förstås gick det inte som planerat eftersom jag glömt bort att dra ut spjället så det rökte in och vi blev tvugna att vädra typ hela huset.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.
- Täppa till mina fönster så att det inte blir iskallt i lägenheten.
- Dricka mycket mera glögg än jag gjorde förra året.
- Mysa till det så ofta som det bara går.
- Ta några fina vintriga bilder.

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.
Inget speciellt här heller. Kommer väl antagligen att lyssna genom en hel del ljudböcker, läsa några bloggar. Om jag riktigt slår till så kanske jag finner ro för att läsa en bok också. 

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?
Nå först och främst får det helst vara snö på själva julafton. En stor skillnad kommer ju föreningshuset att göra, att återgå till svinkallt landemys framför en brasa är just vad vinter typ är till för. Kanske man riktigt skulle kunna åka lite flataskidor omkring på åkrarna i bygden och dricka kakao efteråt. Hederligt.

 

 

Publicerad 11.11.2016 kl. 19:55

Astrid Lindroos - 26 - HKI
astrid.lindroos@gmail.com

Jag är utbildad till tradenom och jobbar för tillfället på ett tryckeri, utöver det så frilansar jag som fotograf. Till hösten så skall jag flytta till Stockholm för studera bildbehandling på Fotoskolan STHLM.

I bloggen delar jag med mig av vad som faller mig in. Vardagsbetraktelser, fotografier, åsikter eller matbilder har hittills varit rätt så återkommande inlägg.


Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltså alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.