Årets färg 2017Alltid nu och då så drar min syster med mig på något event, vilket självfallet är högt uppskattat. Igår gick vi på Tikkurilas lanseringsevent för årets färg år 2017, som förövrigt är "angora". 

Goodiebagen var ju också en fröjd. En liter med årets färg, samt en låda fylld med julgodis. Sådant uppskattas. Alltid. Nu skall jag äta en godis och fundera på vad jag skall måla.
Publicerad 10.12.2016 kl. 12:39

25 under det 25te

För exakt en veckan sedan så fyllde jag 26. Så här följer en snabb tillbakablick på 25 olika saker som hänt under mitt liv som 25.

1. Började blogga igen efter ett eller flera bloggfria år. Kanske jag blir en aktiv bloggare igen under mitt 26te levnadsår? 

2. Efter flera år av magproblem kom jag (eller egentligen näringsterapeuten) fram till att jag troligen har IBS som sammanfattningsvis betyder att jag har problem med matsmältningen.

3. På grund av IBS så har jag började följa FODMAP-dieten och har inte mått så här bra på flera år. Jag känner mig inte dagligen uppsvullen, blir inte på samma sätt proppmätt, mår inte illa och mår överlag mycket bättre.

4. Jag har börjat matbloggen Ärtyvät Ämmät tillsammans med min kompis Melanie. Jag älskar att vara en matbloggare, speciellt när jag får göra den tillsammans med Melanie, för vårt samarbete går så otroligt bra. Matbloggen tvingar mig att söka recept, skriva om recept så att de blir FODMAP-vänliga och tvingar mig då också att vara kreativ i köket. Dessutom har jag tvingat mig själv att up my game med matfotografering - otroligt tidskrävande och petigt men väldigt tillfredsställande och roligt. 

5. Och påtal om matfotografering så har jag sådär överlag börjat fotografera lite mer aktivt efter att kameran varit i pausläge ganska länge. Det känns också skönt.

6. Startade mitt eget företag. Äntligen kan jag fakturera utan problem, och hoppeligen kommer jag att få fakturera mycket. (ANSTÄLL MIG)

7. Jag har jobbat mycket tillsammas med Karin. Bland annat assisterat och retuscherat sommarkampanjen för vinet Chill Out, fiilisbilder för Fresita med mera. Väldigt bra övning för min retuschörkarriär!

8. I och med ovanstående punkt så har jag spelat ukulele i många tusen personers instagramflöde. Känns bra.

9. I och med det så har jag också börjat spela ukulele, trots att jag nu har satt det åt sidan igen på grund av en så tråkig orsak som tidsbrist. Skärpning.

Ingen har någonsin tvingat mig att bli musikalisk, och i och med att jag i grund och botten är en rätt så lat person så har jag aldrig heller börjat på egen hand. Vem vet, kanske det döljer sig en musikalisk sida som jag aldrig vetat att jag har. Måste bara fortsätta kämpa på.

10. Vi målade min röda vägg grå! En stor bedrift som har varit under hårt planerande i några år. Är så otroligt nöjd över att jag äntligen fick till det för den nya färgen öppnar upp lägenheten på ett helt annat sätt och har dessutom börjat kännas som det är mer "jag".

11. Jag blev färdig från Arcada och är numera utbildad tradenom. Dock föredrar jag den engelska titeln; bachelors degree in business administration. Låter mycket bättre.

12. Jag har tagit farväl av taxen Curt som fick taxförlamning efter endast 7 år i livet. Jag hade ingen aning hur starkt det skulle påverka mig före jag stod där och grät i ungefär två dagar. 

13. Jag har tyvärr inte varit på en mer spännande eller utmananade resa under året, men jag har besökt Stockholm tre gånger och Tallin en gång. Alltid något! Och Stockholm är ju dessutom en trevlig stad.

14. Fastän jag tidigare också haft en fullskalig semestermånad så är detta år den första gången som jag faktiskt inte haft någon bakomliggande stress under semestern, förra året hade jag exempelvis examensarbetet och skola som spökade. Nu kunde jag bara koncentrera mig på att ha semester. 

15. Jag har tagit fram min cykel ur förrådet, första gången på några år. Men det är något som gör att det är tungt och inte alls så tillfredsställande att cykla med den, så på våren skall jag föra den på service och sen - SEN ska det cyklas på allvar.

16. Jag har otippat nog köpt en hel del saker under det gångna året, har dock ingen aning hur jag haft råd. Men jag vill inte tycka att jag har köpt något onödigt, utan mest gjort investeringar. Jag har satsat lite mera pengar, så att jag skall få något av kvalitet och så att jag inte skall behöva köpa samma produkt på flera år. På samma gång så har jag sålt bort och gett till UFF massor av saker som luggit och tagit plats i mitt förråd. Men mer om detta i ett annat inlägg.
17. Jag har betalat tillbaka 2300€ till Kela för att jag fick för mycket studiestöd år 2014. Äntligen är även det över. (Fortfarande ingen aning hur jag har råd att shoppa)

18. Jag har börjat använda mina glasögon mer aktivt, närmare bestämt varje dag. Jag har inte ens mycket styrka i dem, men nu när jag har vant mig vid att använda dem på vardaglig basis så känns det jobbigt att vara utan.

19. Karin & Magnus har ju köpt ett hus i Ingå, så det har ju förstås också påverkat min vardag. Det är skönt att ha en "landeplats" som känns hemma och som man kan ta sig till när de behövs.

20. Besökte Borgbacken 4 gånger under sommartiden, till motsvarande 0 gånger som har varit praxis under många år. Besökte dessutom Powerpark och åkte den värsta karusellen som jag någonsin varit med om. Men kom fram till att hej; jag dog ju faktiskt inte av detta heller.21. Min mamma flyttade äntligen till Nykarleby. Där jag vet att hon kommer att njuta och trivas.

22. Och i och med att min mamma flyttade till Nykarleby så har jag inte heller några direkta band till Karis numera. Visserligen vänner, men inga direkta familjeband.

23. Det börjar bli svårt att komma på mera nu.. Jaaag....haaar... gjort tappra försök för att få grönare fingrar! Visserligen hade jag nästan död på min garderobsblomma, men den överlevde med ett skott i förvar! Men jag kämpar på och alla växter verkar leva och må bra (tror jag). 

24. Jag har alltid varit intresserad av bildredigering, men under det senaste året så har mitt intresse bara växt. Jag tycker om det faktum att med hjälp av bildredigering så kan en bild få en känsla som den annars inte skulle ha. Så lite sakta så satsar jag mer och mer på retuschering.

25. Okej den här 25te punkten kommer troligen att låta lite smörig och tråkig. Men jag tycker att jag under mitt 25te år har lärt känna mig själv på ett annat sätt. Har liksom lungnat ner och börjat inse saker om mig själv samt börjat tro mera på mina egna skills. Det är kanske också därför som jag har inrett min lägenhet och shoppat upp mig, för jag har bättre koll på vad jag tycker om och vad som är min stil. 


Så nu skall vi bara vänta och se vad som händer under det 26te året.

Publicerad 06.12.2016 kl. 15:37

Feministen i rummet

 

En bekant bland mina Facebook vänner delade tidigare idag ovanstående bild. Jag klarade inte av att gå vidare med mitt liv utan att kommentera, så jag copy-pastea en wikipedialink till vad sexism betyder. 16 personer har nu tryckt like för inlägget, några andra har kommenterar varav den mest uppseendeväckande är en annan kvinnas kommentar "Ööö mä kyl antaisin vaimon oottaa hetken,voisin soittaa lanssin ja keskittyy olennaiseen hahah", en person har tryckt like för min kommentar, ingen har kommenterat den. Den bara hänger där som elefanten i rummet.

Var är detta egentligen för jävla skämt? Om vi ser konkret på vad bilden antyder. Du skall skita i kvinnan som du gift dig med eftersom du ser en annan kurvig kvinna som tappar sitt busskort? Är det alltså okej att antyda på att man vill vara otrogen? Vara otrogen? Har denna bekanta ens hört talat om sexism? feminism? objektifiering av kvinnor?

För antifeministen så kan det se ut som att jag blir upprörd över en meme just nu, men det är egentligen inte det jag blir upprörd över. Jag blir upprörd över att denna idioti fortfarande är så närvarande och påtaglig. Att folk delar såna här bilder och till och med tycker att det är okej att skämta om sådant som på riktigt är ett problem. 

Jag har svårt att hitta ord för vad det är som jag vill säga, ibland blir man helt enkelt bara så besviken.

#unfriend

 

Publicerad 02.12.2016 kl. 17:26

Doften av nymalt kaffe

En delorsak till varför jag tycker om mina kvarter är doften av nymalt kaffe som nu och då hänger över stadsdelen. I närheten finns alltså Meiras kaffefabrik som sporadiskt frigör dessa underbara aromer. Det ger på något sätt en samhörighetskänsla och uppger en viss mysighetsfaktor, liksom "här går jag och doftar på nymalt kaffe". Det är fint.

Publicerad 30.11.2016 kl. 22:23

Mitt eget företag

Äntligen har jag mitt eget företag! 

Jag har sagt det om och om igen; att jag måste grunda ett företag, men jag har inte fått till det före nu. Jag är fortfarande anställd på WhyPrint och det handlar inte heller om stora summor som kommer in, men det är helt enkelt så mycket skönare att kunna fakturera på ett smidigt sätt. Äntligen är jag egen företagare på sidan om. Det känns bra.

Så om någon behöver min hjälp med fotografering, bildredigering eller något annat roligt så kolla in min portfolio, som jag inte så värst frekvent uppdaterar, och tveka inte att skicka iväg ett mail om du kommer på några frågor!

Publicerad 22.11.2016 kl. 15:25

Astrid Lindroos - 26 - HKI
astrid.lindroos@gmail.com

Jag är utbildad till tradenom men jobbar med produktionen på ett tryckeri och frilansar som fotograf. I bloggen delar jag med mig av vad som helst som faller mig in. Fotografier, vardagsbetraktelser, åsikter eller matbilder har hittills varit rätt så återkommande inlägg.


Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät. Vi har båda IBS, så alla recept utgår från FODMAP-dieten. Recepten är alltså alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.