Den totala materiella kärleken

Kompisbild med ugnen <3

Alltså materiell kärlek av högsta rang. Förrförra veckan ringde jag min hyresvärd och konstaterade att nu behövs det nog en ny ugn. Idag kom den hem till mig. Jag sitter brevid den, dricker en garage och läser bruksanvisning. Min mage pirrar lika mycket som när man som barn hade födelsedagskalas och väntade på att alla kompisar skulle komma så att man kunde börja det roliga. 

Min tidigare ugn var väldigt gammal. Hyresvärden har i några omgångar berättat att han har ägt den här lägenheten i ungefär 20 år och han har aldrig köpt en ny ugn hit, så den måste ha hört till den förra ägaren. Så den måste ha härstammat från 70-80talet, den var trots allt brun. 

Men den nya. Keramisk platta. Snabb. Den har inbyggd termometer. Den har timer. Den visar vad klockan är. Den pipar när något i ugnen/ på spisen är färdigt. Varmluft. Den kan tidsinställas. Alltså allt. ALLT. Vad en matbloggare behöver och inte behöver. 

Den totala materiella kärleken.

 

Publicerad 19.01.2017 kl. 20:06

Vegetarisk/vegansk low FODMAP brunch

Den sista söndagen den här månaden så ordnar vi en vegetarisk/vegansk low-FODMAP popup-brunch på Deli Café Maya i Rödbergen i Helsingfors. Eventet ordnas alltså av oss (oss som i Ärtyvät Ämmät) i samarbete med gamla kollegan och nuförtiden även matbloggaren Paul, hittas på A Brit in Helsinki.

Vi är helt i esse. En brunch som helt utgår från FODMAP-dieten och som DESSUTOM är vegetarisk/vegansk. Utöver det så har vi förstås planera hela menyn själva vilket ju är helt otroligt roligt. Plötsligt nästa veckoslut så kommer vi sen att stå där, förbereda och sist och slutligen på sönda så hålla i trådarna för vår första helt egna brunch. Spännande värre.

Vi har tre dukningar, kl.10:00, 12:00 och 14:00. "Tyvärr" så är det redan fullbokat kl.12:00 och kl.14:00 men om någon är intresserad så finns det fortfarande plats kl.10:00! Först till kvarn maler. Kolla in vårt facebookevent för mera information. Annars så lovar jag ett digert bildregn när det hela är över!

Publicerad 17.01.2017 kl. 20:11

4 dagar av total ledighet

Förra torsdagen så tog jag ut en semesterdag och i och med att fredagen var helgdag så fick jag en välbehövlig långhelg. Den ursprungliga planen var att åka till Ekenäs på lördagen och hänga med Fia, men planen ändrades och jag blev hemma istället. Känns som att det är allt för länge sen som jag har varit hemma och helt ledig på samma gång. 

 


På onsdagen bjöd jag över Skinka. Vi åt, drack te, öl och avslutade med lite whiskey sour.

Nästa morgon vaknade jag först kring nio, lade märke till att det låg ett väldigt fint ljus över staden, fotade det och somande om.

Lite senare satte jag på mig mitt underställ och min varmaste rock eftersom kylan var väldigt påtagbar. Därefter stegade jag mot Merihaka/Havshagen och min kompis Eeva klippte några centimeter bort av mitt hår. Har kommit fram till att jag absolut trivs bäst i halvlångt hår. Nu väntar jag bara på att min pannlugg växer så att jag möjligen får till en jämnlång page.


 

Någon timme senare stegade jag vidare mot centrum var jag träffade upp mina brunchkompanjoner för ett brunchmöte. Vi ordnar alltså en vegetariansk/vegansk low FODMAP brunch i Rödbergen den 29 januari! Men mera om det i ett annat inlägg! (kolla in linken för mera info). Kvällen avslutades sen hos Karin, Magnus och Märtha.


Nästa dag var jag bara hemma. Jag har något minne om att det var bra väder den här dagen, men trots det så gick jag inte hemifrån en enda gång. Inget vettigt gjorde jag heller. De stora temuggarna fick jag av Ari till julklapp.

Halva lördagen spenderades på samma sätt som fredagen. Jag rensade bland kläder och satte lite till försäljning i facebookgruppen Vallila Kierättää, resten skall jag föra till en återvinningslåda. Dessutom så så bakade jag detta goda/smaklösa glutenfria bröd. Denna gång är smaklöst en bra sak eftersom det funkar perfekt för brödrosten. Mer info inom kort! Har saknat ett sånt bröd.

Sedan blev jag bjuden på pasta och hemlagad tomatsås, så jag gick de sju minuterna det tar för mig att gå hem till Melli och Paula. Vi åt, drack vin och vad som nu hör till. 

Efter två flaskor vin tyckte vi att det var i sin ordning att gå till Vasagatan för en flaska skumvin och en till flaska vitt. Vi hade alla en viss saknad efter Ari eftersom han definitivt borde ha varit med. Han var istället på en miniturne med sitt band, Cause A Riot, i Baltikum.

Första delen av söndagen sov jag bort före det var dags att laga sig färdig för att möta dagen.


Mer specifikt så skulle jag möta upp Malin! Vi har känt varandra runt 12 år nu och det är ju ganska roligt att vi nu sitter här och diskuterar giftermål (icke aktuellt för mig, men Malin är alltså gift), besparingar och annat som man talar om i vår ålder.

Att ett sådant veckoslut. 4 dagar av total ledighet.

Publicerad 11.01.2017 kl. 18:58

Hemlagat chaite

Min syster är en tedrickare av rang och därför bestämde jag mig också för att uppmärksamma detta på julen med att göra hemlagat chaite. Sparade också en liten burk åt mig själv. Rekommenderar verkligen att göra eget te! En perfekt present åt någon tedrickare eller helt enkelt att ha hemma, vad är nu bättre än te som är helt i egen smak. Nästa gång tror jag att jag skall laga med pepparmynts- & ingefärasmak.

Receptet och instruktioner satte jag upp på Ärtyvät Ämmät

Publicerad 07.01.2017 kl. 11:40

Nyårslöften

 

Egentligen så är jag inte så förtjust i klassiska nyårslöften såsom att man skall börja träna, äta nyttigt och allt såntdär. Men jag tycker ändå om konceptet med att ett nytt år medför en ny start och nya möjligheter. Nya mål för det nya året som gör att ens vardag möjligen blir snäppet bättre än tidigare år. Svårt att förklara, men kanske någon ändå fattar vart jag vill komma.

Här är åtminstone några mål som jag satt upp åt mig själv för år 2017:

  • Ha ett socialare privatliv och ta tid för att umgås med mina vänner. Dom är så kiva så varför skulle jag INTE umgås med dem?
  • Fortsätta med aktivt matbloggande. Jag vill bli ännu bättre på matfotografering och uppfinningsrik när det kommer till matlagning.
  • Shopstop fram till sommaren. Under hösten har typ alla mina extra pengar gått till uppdatering av min (främst vinter)garderob - med ytterst bra resultat. Under våren skall jag betala bort skulder, spara till eventuell resa och överlag bara spara. Ser väldigt mycket fram emot detta. 
  • Rensa ytterligare bland mina saker som jag inte använder. 
  • Försöka att fota på mer vardaglig basis igen, jag saknar att ha ett arkiv att titta tillbaka på. I samma veva skulle jag kanske få en mer aktiv blogg (den eviga drömmen). 

Känns som om ovanstående punkter inte borde vara totalt omöjliga. Nu skall jag koka en kopp te, på återhörande!

 

Publicerad 06.01.2017 kl. 14:30

Astrid Lindroos - 26 - HKI
astrid.lindroos@gmail.com

Jag är utbildad till tradenom och jobbar för tillfället på ett tryckeri, utöver det så frilansar jag som fotograf. Till hösten så skall jag flytta till Stockholm för studera bildbehandling på Fotoskolan STHLM.

I bloggen delar jag med mig av vad som faller mig in. Vardagsbetraktelser, fotografier, åsikter eller matbilder har hittills varit rätt så återkommande inlägg.


Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltså alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.