Hemlagat chaite

Min syster är en tedrickare av rang och därför bestämde jag mig också för att uppmärksamma detta på julen med att göra hemlagat chaite. Sparade också en liten burk åt mig själv. Rekommenderar verkligen att göra eget te! En perfekt present åt någon tedrickare eller helt enkelt att ha hemma, vad är nu bättre än te som är helt i egen smak. Nästa gång tror jag att jag skall laga med pepparmynts- & ingefärasmak.

Receptet och instruktioner satte jag upp på Ärtyvät Ämmät

Publicerad 07.01.2017 kl. 11:40

Nyårslöften

 

Egentligen så är jag inte så förtjust i klassiska nyårslöften såsom att man skall börja träna, äta nyttigt och allt såntdär. Men jag tycker ändå om konceptet med att ett nytt år medför en ny start och nya möjligheter. Nya mål för det nya året som gör att ens vardag möjligen blir snäppet bättre än tidigare år. Svårt att förklara, men kanske någon ändå fattar vart jag vill komma.

Här är åtminstone några mål som jag satt upp åt mig själv för år 2017:

  • Ha ett socialare privatliv och ta tid för att umgås med mina vänner. Dom är så kiva så varför skulle jag INTE umgås med dem?
  • Fortsätta med aktivt matbloggande. Jag vill bli ännu bättre på matfotografering och uppfinningsrik när det kommer till matlagning.
  • Shopstop fram till sommaren. Under hösten har typ alla mina extra pengar gått till uppdatering av min (främst vinter)garderob - med ytterst bra resultat. Under våren skall jag betala bort skulder, spara till eventuell resa och överlag bara spara. Ser väldigt mycket fram emot detta. 
  • Rensa ytterligare bland mina saker som jag inte använder. 
  • Försöka att fota på mer vardaglig basis igen, jag saknar att ha ett arkiv att titta tillbaka på. I samma veva skulle jag kanske få en mer aktiv blogg (den eviga drömmen). 

Känns som om ovanstående punkter inte borde vara totalt omöjliga. Nu skall jag koka en kopp te, på återhörande!

 

Publicerad 06.01.2017 kl. 14:30

Utan mössa eller vinterskor

Bild tagen imorse från mitt fönster. Hoppas att vintern och snön är här för att stanna en stund.

Med skräck minns jag högstadietiderna då varken mössa eller varma skor var ett alternativ. Mössa kunde man ju inte använda för det passade inte till kläderna eller förstörde håret. De enda skorna som var okej att använda var converse, oavsett hur halt det var i dem och oavsett hur dyblöta/svinkalla de blev.

Idag börjar jag använda mössa omedelbart då det är för kallt för att använda lippis. Ibland kan jag sakna de tiderna som jag alltid hade hatt. Kanske jag borde införa hatt i min vardagsgarderob. Ordentliga vinterskor är ju en annan sak som det tog ganska länge att införskaffa. Jag kan inte förstå hur jag i ungdomens dagar orkade med att halka fram på ett par skor utan ordentliga botten. Det var ju inte värt det.

Nåväl, alla skall vi väl göra våra misstag. Nu skall jag palta på mig och göra några ärenden.


 

Publicerad 05.01.2017 kl. 09:32

Det sista vardagsplocket

Det är nu dags att knyta ihop säcken på året som varit, så här kommer även det sista vardagsplocket från 2016.


Efter år av mer eller mindre tydliga hintar på att jag inte har något emot att få blommor, så fick jag äntligen blommor till min födelsedag. Glädjen var enorm.

Någon gång i november var det kallt och isen frös till, så vi tog en snabb tur på Tusbysjön.

Jag har köpt min första julgran, väldigt liten men vem bryr sig nu om det, stämningsfull är den och skulle nippanappa rymmas en större i den här lägenheten.


Jag är växtvakt åt en kompis som är på resa. Tur nog så bor han i samma hus men dem andra trappan, så det var inte så knepigt att ta över dem.

Jul firades i Folkets hus med familjen.


Notera Märtha i det nedre vänstra hörnet. Färdigt påklädd i en gungstol.


I vanlig ordning så besökte vi närliggande vatten så att Erik fick ta sitt årliga juldopp.

En väldigt mysig jul var det.

Min lägenhet blir kallare för kall dag som går, men den kan ändå vara rätt så mysig, bara jag har orkat städa. Måste tejpa fast fönstren under nästa vecka, kylan lär vara påväg.

Vi bestämde oss redan för typ en månad sen att vi skall stanna hemma hos mig, äta vietnamesiska vårrullar och se på fyrverkerier från mitt fönster. 

Vilket visade sig vara ett ypperligt beslut.

Alldeles ypperligt.


Idag har vi bara ätit morgonmål, druckit kaffe, legat i sängen och sett på Kung Fu Panda 1 & 2. Tydligen så har inte Ari sett typ några tecknade filmer förutom de riktigt klassiska, så jag tycker verkligen att det är dags att han får göra det. Tidigare har vi avverkat Madagascar 1 & 2, Finding Nemo och Finding Dory. More to come.

Publicerad 01.01.2017 kl. 16:45

Tankar från en språklig minioritet

För några veckor sedan så besökte jag kommunala tandläkaren eftersom jag inte besökt tandläkaren på fem år. Det blev dock inte ett så kärt återseende som jag hade hoppats eftersom jag nu har några hål att täppa till. Jag fick en servicesedel så att jag förmånligare kan beställa tid till privat tandläkare.

Jag tänkte att om jag nu ändå skall uppsöka privat tandläkarvård så tänker jag uppsöka en svenskspråkig sådan. Idag hade jag tid till en privat mottagning här i Helsingfors, och lättnaden när jag bara kunde börja prata, jag kunde utan extra betänketid förklara vad som är på tok utan att i en enda sekund behöva fundera på hur man skall formulera sig. Så otroligt uppiggande att få service på sitt eget modersmål i sitt eget land.

Jag förväntar mig inte svensk service på det kommunala i Helsingfors, majoriteten pratar finska och oftast så orkar jag inte krångla till det. Dessutom så har det ju hittills gått nästintill problemfritt, så jag klagar inte. Men jag känner absolut för alla österbottningar som blir påverkade av jourreformen. 

Men visst är det ju intressant att service på sitt eget modersmål är en lyxvara (beror självfallet på var man bor). Tanken slår till och jag inser att jag faktiskt tillhör en språklig minioritet. Det känns lite mysigt.

Publicerad 14.12.2016 kl. 17:02

Astrid Lindroos - 26 - HKI
astrid.lindroos@gmail.com

Jag är utbildad till tradenom men jobbar med produktionen på ett tryckeri och frilansar som fotograf. I bloggen delar jag med mig av vad som helst som faller mig in. Fotografier, vardagsbetraktelser, åsikter eller matbilder har hittills varit rätt så återkommande inlägg.


Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät. Vi har båda IBS, så alla recept utgår från FODMAP-dieten. Recepten är alltså alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.