Återuppståndelsen

Det börjar väl bli dags för mig att återuppstå och säga några ord om brunchen som vi ordnade, orkar inte fixa några bilder ännu så de kommer i ett senare skede!

På fredagen fick vi låna min systers bil och vi åkte till tukkun för att köpa all mat. Maten är inte billigare på tukkun, men man har möjlighet att köpa mycket större mängder och där finns typ allt. På lördagen jobbade vi i ett stängt Deli Cafe Maya och förberedde allt som kunde förberedas. På söndagen infann vi oss på plats klockan 7 på morgonen för att laga det sista av maten och duka upp. 
 

Vi hade tre dukningar, klockan 10, 12 och 14. Jag måste säga  att allt gick helt över förväntningarna. Vi blev alla helt överväldigade av all den fina responsen som vi fick och många hoppades på att vi kommer att ordna igen (jag kan ju rekommedera att följa oss på facebook för vidare information om det..heheh). Klockan fyra stängde vi dörrarna och efter att vi städat undan allt så fick vi själva äntligen också äta av maten. 

När jag kom hem så var alla krafter helt slut och jag såg typ dubbelt. Men det var det värt!

Vi var ett helt otroligt bra team med Melanie och Paul. Hela processen har gått helt otroligt smidigt och proffsigt till. Alla har dragit sitt strå till stacken på det bästa sättet som man har kunnat.

Publicerad 02.02.2017 kl. 21:57

Nykarlebynejden

Förra veckoslutet spenderades i Nykarleby för att hälsa på mamm. Vanligtvis åker jag upp endast en gångper sommar, men nu när hon har flyttat dit så kommer det troligen bli lite fler besök. Kommer inte ihåg senast som jag har varit vintertid i Nykarleby. 

Det var ett väldigt stillsamt veckoslut. Vi drack kaffe, tog det lungt, Märtha var lite sjuk, Karin jobbade lite, jag fotograferade natthimlen och vädret visade sig överlag från sin bästa sida med -3 grader och snötäcke. Här är ett litet och väldigt vitt bildregn från det.

 

Publicerad 22.01.2017 kl. 10:19

Den totala materiella kärleken


Kompisbild med ugnen <3

Alltså materiell kärlek av högsta rang. Förrförra veckan ringde jag min hyresvärd och konstaterade att nu behövs det nog en ny ugn. Idag kom den hem till mig. Jag sitter brevid den, dricker en garage och läser bruksanvisning. Min mage pirrar lika mycket som när man som barn hade födelsedagskalas och väntade på att alla kompisar skulle komma så att man kunde börja det roliga. 

Min tidigare ugn var väldigt gammal. Hyresvärden har i några omgångar berättat att han har ägt den här lägenheten i ungefär 20 år och han har aldrig köpt en ny ugn hit, så den måste ha hört till den förra ägaren. Så den måste ha härstammat från 70-80talet, den var trots allt brun. 

Men den nya. Keramisk platta. Snabb. Den har inbyggd termometer. Den har timer. Den visar vad klockan är. Den pipar när något i ugnen/ på spisen är färdigt. Varmluft. Den kan tidsinställas. Alltså allt. ALLT. Vad en matbloggare behöver och inte behöver. 

Den totala materiella kärleken.

 

Publicerad 19.01.2017 kl. 20:06

Vegetarisk/vegansk low FODMAP brunch

Den sista söndagen den här månaden så ordnar vi en vegetarisk/vegansk low-FODMAP popup-brunch på Deli Café Maya i Rödbergen i Helsingfors. Eventet ordnas alltså av oss (oss som i Ärtyvät Ämmät) i samarbete med gamla kollegan och nuförtiden även matbloggaren Paul, hittas på A Brit in Helsinki.

Vi är helt i esse. En brunch som helt utgår från FODMAP-dieten och som DESSUTOM är vegetarisk/vegansk. Utöver det så har vi förstås planera hela menyn själva vilket ju är helt otroligt roligt. Plötsligt nästa veckoslut så kommer vi sen att stå där, förbereda och sist och slutligen på sönda så hålla i trådarna för vår första helt egna brunch. Spännande värre.

Vi har tre dukningar, kl.10:00, 12:00 och 14:00. "Tyvärr" så är det redan fullbokat kl.12:00 och kl.14:00 men om någon är intresserad så finns det fortfarande plats kl.10:00! Först till kvarn maler. Kolla in vårt facebookevent för mera information. Annars så lovar jag ett digert bildregn när det hela är över!

Publicerad 17.01.2017 kl. 20:11

4 dagar av total ledighet

Förra torsdagen så tog jag ut en semesterdag och i och med att fredagen var helgdag så fick jag en välbehövlig långhelg. Den ursprungliga planen var att åka till Ekenäs på lördagen och hänga med Fia, men planen ändrades och jag blev hemma istället. Känns som att det är allt för länge sen som jag har varit hemma och helt ledig på samma gång. 

På onsdagen bjöd jag över Skinka. Vi åt, drack te, öl och avslutade med lite whiskey sour.


Nästa morgon vaknade jag först kring nio, lade märke till att det låg ett väldigt fint ljus över staden, fotade det och somande om.


Lite senare satte jag på mig mitt underställ och min varmaste rock eftersom kylan var väldigt påtagbar. Därefter stegade jag mot Merihaka/Havshagen och min kompis Eeva klippte några centimeter bort av mitt hår. Har kommit fram till att jag absolut trivs bäst i halvlångt hår. Nu väntar jag bara på att min pannlugg växer så att jag möjligen får till en jämnlång page.

Någon timme senare stegade jag vidare mot centrum var jag träffade upp mina brunchkompanjoner för ett brunchmöte. Vi ordnar alltså en vegetariansk/vegansk low FODMAP brunch i Rödbergen den 29 januari! Men mera om det i ett annat inlägg! (kolla in linken för mera info).

Kvällen avslutades hos Karin, Magnus och Märtha.

Nästa dag var jag bara hemma. Jag har något minne om att det var bra väder den här dagen, men trots det så gick jag inte hemifrån en enda gång. Inget vettigt gjorde jag heller. De stora temuggarna fick jag av Ari till julklapp.

Halva lördagen spenderades på samma sätt som fredagen. Jag rensade bland kläder och satte lite till försäljning i facebookgruppen Vallila Kierättää, resten skall jag föra till en återvinningslåda. Dessutom så så bakade jag detta goda/smaklösa glutenfria bröd. Denna gång är smaklöst en bra sak eftersom det funkar perfekt för brödrosten. Mer info inom kort! Har saknat ett sånt bröd.

Sedan blev jag bjuden på pasta och hemlagad tomatsås, så jag gick de sju minuterna det tar för mig att gå hem till Melli och Paula. Vi åt, drack vin och vad som nu hör till. 


Efter två flaskor vin tyckte vi att det var i sin ordning att gå till Vasagatan för en flaska skumvin och en till flaska vitt. Vi hade alla en viss saknad efter Ari eftersom han definitivt borde ha varit med. Han var istället på en miniturne med sitt band, Cause A Riot, i Baltikum.

Första delen av söndagen sov jag bort före det var dags att laga sig färdig för att möta dagen.

Mer specifikt så skulle jag möta upp Malin! Vi har känt varandra runt 12 år nu och det är ju ganska roligt att vi nu sitter här och diskuterar giftermål (icke aktuellt för mig, men Malin är alltså gift), besparingar och annat som man talar om i vår ålder.

Att ett sådant veckoslut. 4 dagar av total ledighet.

Publicerad 11.01.2017 kl. 18:58

Astrid Lindroos - 26 - HKI
astrid.lindroos@gmail.com

Jag är utbildad till tradenom men jobbar med produktionen på ett tryckeri och frilansar som fotograf. I bloggen delar jag med mig av vad som helst som faller mig in. Fotografier, vardagsbetraktelser, åsikter eller matbilder har hittills varit rätt så återkommande inlägg.


Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät. Vi har båda IBS, så alla recept utgår från FODMAP-dieten. Recepten är alltså alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.