Små skillnader mellan Finland och Sverige

Mången finlandssvensk har flyttat till Sverige före mig, och trots att avståndet till Finland verkligen inte är stort så finns det några små skillnader som jag har kunnat konstatera. Bland annat:

- Vet inte om jag har fel här, men man verkar inte vinka in bussen här? Busschauffören stannar självmant, åtminstone på de sträckorna jag har åkt.

- Verkar vara vanligare med telefonabonnemang som har begränsad mängd mobildata, dessutom verkar det vara mycket dyrare än finska telefonabonnemang. 

- Det känns vanligare med snygga produktförpackningar här. Se nu bara på den här potatismjölsförpackningen och makaroniförpackningarna! 


 

07.10.2017 kl. 14:30

En helg i Finland

Eftersom vi hade några lediga dagar under den här veckan så bestämde jag mig för att åka hem över helgen. 

När jag väl kom till Finland på lördag förmiddag så plockade Ari upp mig från flygplatsen och så körde vi direkt till Ingå skogarna. Mamm visste inte om att jag skulle komma (eftersom jag sagt att jag inte hittat något billigt flyg, hehehe) så hon blev lätt sagt överraskad när jag plötsligt dök upp bakom en stor sten där i Ingå. 

Märtha fyllde år dagen innan så det bjöds på släkt och kalas, varefter det var väldbehövligt med en utflykt i skogen för att jämna ut sockerintaget litegrann.

Äventyraren Erik hade kollat ut en väg genom skogen som skulle ta oss till en liten sjö. Det var ungefär 1,2 kilometer enligt kartan.

Vi hittade mången svamp och flera blåbär som var tvugna att plockas och ätas.

Väl uppe på ett berg så fanns det till och med utsikt och man kunde urskilja höjdskillnader lite längre bort.

En liten lättbehövlig paus före utflykten fortsatte och det egentliga äventyret började.

Vi tappade nämligen bort oss passligt tills när det började skymma. Det var en måttlig rolig överraskning, men vi kom ju ut ur skogen till slut.

Nästa dag körde Ari och jag ÄNTLIGEN iväg till Kellokoski och Kinuskilla som ligger i bruket, och som jag har velat besöka i typ ett års tid. Rekommenderar verkligen, bra kaffe och rejält utbud!

Naturen var det heller inget fel på. Det är roligt det där med att hösten ligger aningen före här än i Stockholm, så det är ju roligt att jag får uppleva ruskan två gånger under samma höst.

Vi åkte vidare till Järvenpääs campingområde för att insupa lite mer av det gråmulna höstvädret.

Och idag, om några timmar, åker jag tillbaka till Stockholm. Vet faktiskt inte när jag kommer att komma tillbaka till Finland igen, men allra senast till julen.

03.10.2017 kl. 11:58

Erik Johansson på besök

 


Erik Johansson; Demand and Supply, 2017

 

I veckan föreläste Erik Johansson på skolan och söta öde så inspirerande det var. Han är en svensk fotograf / fotokonstnär / surrealistisk fotograf som numera är bosatt i Prag. Han berättade om sina bilder, hur han kommer på sina ideér, sin process, hur han jobbar, hur företagandet går och allt som hör till. Han visade upp några av sina photoshopfiler och hur hans lagerstrukturer kan se ut. Han berättade att hans filer oftast blir flera gigabyte stora, jag tänker bara på min MacBook som förbereder sig för en sakta död så fort som jag har två program uppe.

Nåväl, det var åtminstone otroligt inspirerande, jag fattar bara inte hur han hittar på alla sina ideér. Antar att det helt enkelt kräver år av träning. 

Just precis hade vi en tent i digital färglära och med det är våra inledningsveckor nu över. Nästa vecka börjar vi med själva bildbehandlingen och det känns ju helt otroligt spännande.

22.09.2017 kl. 12:49

Tre veckor i Stockholm

Nu har jag bott ungefär tre veckor här i Stockholm och imorgon är det dags att åka hem till Helsingfors för en snabbvisit över veckoslutet. Har inte mycket inplanerat, men åtminstone så skall jag dricka skumppa med Karin, umgås med Ari och möjligen även gå på pizzabingo. Före jag skall packa min väska så tänkte jag att jag kan ju faktiskt berätta vad jag har haft för mig under de tre senaste veckorna.- Den första veckan körde vi ganska snabbt igång med information. En förmiddag möttes vi upp på söder på Peas & Understandings kontor. De har bland annat hand om all produktfotografering och retuschering för H&M.

- Min närbutik.

- Gusi råkade jobba på en tatueringsstudio på söder under min första vecka som Stockholmare. Vi möttes upp och tatuerade en gullviva åt mig.

- Elin Kero föreläste en dag om sitt företagande och livslärdomar

- Det har varit mycket pendeltåg och tunnelbaneåkande. Har jobbat väldigt mycket på kvällarna efter skolan men när den värsta jobbruschen är över så skall jag hoppeligen börja utforska staden liiiite mera. Nu har jag typ tagit pendeltåget till Odenplan, strollat på Drottninggatan och tagit pendeltåget tillbaka till Spånga. Men det hinns.

- Ibland har den regnat men oftast har det faktiskt varit rätt så fint väder.- Har kollat in nya produkter som vi inte har i Finland, eller som de inte har här. Bland annat har jag aldrig sett dessa dippsmaker förut, dessutom verkar det inte finnas Mynthon här.

- Grillen vid skolan som står där i bakgrunden. Har dock inte besökt ännu.

- I vår datorsal så får vi inte jobba med en datormus, inte för att jag gör det på min laptop heller. När vi sitter och jobbar med bilder så kommer vi uteslutande att jobba med wacom-plattor. Jag är redan frälst.

- Förra veckoslutet träffade jag upp en gammal kompis för en FIKA, som de verkligen älskar att prata om här i Sverige. Men en fin tradition, jag klagar inte.

- Skolan, som sagt. Förra veckan hade vi en intensivkurs i fotohistoria och nu har vi i två veckors tid en kurs i färg och form.

- Vi har i två dagars tid ritat perspektiv, stilleben och kroki. Det är verkligen inte det lättaste men vi kommer nog att ha otrolig nytta av de i fortsättningen av utbildningen.

13.09.2017 kl. 21:56

Vindsvåningslägenhet

Näst i tur i serien om flytten till Stockholm så kommer min lägenhet. Jag fick äran att hyra in mig i en vindsvåning i ett radhus Spånga. Lägenheten är 30kvm, köket är kanske inte fullt utrustat (ugn saknas) men det kompenseras med trägolv och sneda tak. På grund av det sneda taket så är det bekvämast att duscha när man sitter på en pall, men det kompenseras i sin tur av ett takfönster på i badrummet.

Beroende på rusning, så tar det härifrån in till Stockholm city mellan 20-40 minuter med buss och pendeltåg. I ärlighetens namn så tycker jag att det är rätt skönt att bo i ett lugnt område utan oljud från att tidigare har vaggats till sömn av spårvagnarna som gick utanför fönstret på Hämeentie. Vet inte om det är på grund av frånvaron av störande element eller eftersom min säng är väldigt bekväm, men jag sover otroligt bra här.

Alla hade lagt upp skräckexempel för mig om hur det är att söka boende i Stockholm, folk flyttar ju faktiskt runt som dårar eftersom bostadssituationen ser ut som den gör. Just därför vet jag också att jag hade otroligt tur med boendet och jag är otroligt tacksam över det. Här kommer jag nog att trivas.

09.09.2017 kl. 13:53

 

Kontakt: astrid.lindroos@gmail.com


Jag heter Astrid och är 27 år. Född och uppvuxen i Karis, Raseborg. Vid 21 års ålder flyttade jag till Helsingfors för att studera företagekonomi och efter det började jag jobba på ett tryckeri, samt frilansa som fotograf. Efter sex fabulösa år så har jag flyttat vidare till Stockholm på nya äventyr. Orsaken bakom detta landsförräderi är för att jag har påbörjat studier i bildbehandling vid Fotoskolan STHLM. I bloggen kommer jag mest att dela med mig av vardagliga betraktelser och hur livet fortskrider på andra sidan pölen, med inriktning på fotografi och bildbehandling.

 

Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.