Hälsningar från Afrika

Här sitter jag nu. I Nairobi, Kenya. Vi kom fram förra tisdagen på kvällen och kommer hem på torsdag på dagen. Vilken upplevelse det har varit! En helt annan kultur, helt annat klimat, nya intryck och nya upplevelser.

Över veckoslutet åkte vi till Amboseli National Park på safari. Utanför vårt hotell såg vi elefanter, giraffer, zebror, vårtsvin, kameler med mera. Det kändes lite otroligt att dessa djur, som man endast sett på zoo tidigare, går fritt omkring här. Det är här de hör hemma och det här är det enda rätta stället att kolla på dem.

Nu skall jag äta morgonmål. På återhörande!

Publicerad 17.04.2017 kl. 09:47

Roliga frilansuppdrag

Jag frilansar ju som fotograf alltid nu och då, numera fotograferar jag även mat åt Foodora. Vilket ju självklart är oerhört roligt. Väldigt krävande, men absolut lika givande och lärorikt. Hittills har jag haft två fotograferingar på två olika restauranger och har lärt mig otroligt mycket om matfotografering under dessa stunder. Nästa vecka har jag två fotograferingar för Foodora och ännu en tredje eventfotografering för ett förbund. Är oerhört tacksam över att jag verkligen har möjligheten att kunna frilansa och flytta omkring mina timmar på tryckeriet. Skulle jag ha något annat jobb så skulle detta ju inte vara möjligt. 

Bilden ovan är tagen i Esbo brevid Iso Omena efter förra matfotograferingen. Vem kunde ha trott att en motorled också skulle se bra ut i ett vårigt motljus. 

 

Publicerad 01.04.2017 kl. 11:27

Det allra senaste

Jag vet inte varifrån jag har ripat denna nyfunna blogginspiraton, men jag väljer att rida vågen så gott som det bara går! Så vi fortsätter denna överraskande aktiva bloggvecka med Ratatas senaste senaste-lista.

Senaste inkomna sms?
Mitt senaste inkomna sms är från min faster och lyder "okej, kom ner till idrottsgatan".
Mitt senaste meddelande, inräknat alla världens appar (alltså whatsapp och messenger), kommer från Melanie och lyder "Lål".

Senaste selfien?
Morjens morjens, påväg till jobbet igår.

Senaste presenten du fått?
En kanelbulle av min matbloggskompanjon Melanie!

Senaste smeknamnet?
Nasu eller Nasse som mina syskon kallar mig. 

Senaste musikupptäckten?
Jean Sibelius får det väl bli med tanke på konserten som jag gick på här i veckan. Klassisk musik hörni, det är grejjer det!

Senaste personen du sovit bredvid?
Gamel Arska som ligger och latar sig.

Senaste cravingen?
Kaffe. Jag älskar att dricka kaffe på veckoslutsmorgnar när man riktigt får njuta av det. Annars brukar jag inte dricka så mycket kaffe hemma.

Senaste sporten du utövat?
Vattenjumppa i torsdags. Älskade vattenjumppa.

Senaste klädinköpet?
Förra veckoslutet köpte jag en kragskjorta av märket Lee Cooper från loppiset Recci i Kronohagen. Ett väldans bra fynd på 4,50€.

Senaste roliga historian?
Ari är en höjdare på att tappa bort sina handskar, i veckan tappade han bort sitt tredje par för den här vintern. Det tyckte jag att var lite småskojjigt.

Senaste personen du träffade?
Utöver gamel Arska så är det väl den vänliga kvinnan i min närbutik, som inte ens frågar efter ID på mig mera eftersom hon kommer ihåg mig. Sånt är ju trevligt.

Publicerad 25.03.2017 kl. 11:37

Ett väskinnehållLåt oss ta en titt på mitt väskinnehåll! Jag varierar mellan denna marimekkoväska och en kånken-ryggsäck, känner att jag skulle behöva en axelväska som storleksmässigt ligger någonstans mellan dessa två. Dock har jag lite svårt att hitta väskor som faller mig helt i smaken, så det är inte så väldigt lätt hänt. Marimekkos väskor brukar oftast gå hem men priset brukar ofta förhindra mig från att köpa en. 

Innehållet var det ja. Allt finns inte alltid med, men detta är min utgångsbas:

  • Nycklar. Måste alltid trippelkolla att jag har nycklarna med mig. Inte för att jag så ofta låst ut mig, mest för att jag är rädd för att det skulle hända.
  • Plånbok. Denna plånbok har jag haft rätt så länge, från Marimekko. Ursprungligen så såg den ut såhär, men det gick tråkigt nog överraskande snabbt över.
  • Hörlurar. Sladden är klädd i typ och själva hörluren är i trä, skadar ju inte heller att själva silikonbiten är turkos. Dessa byts ut rätt så ofta för titt som tätt så går de sönder, väljer också oftast bort mina stora hörlurar för de är så osmidiga att bära runt på.
  • Mjölksyretabletter. Man vet inte när man behöver en lite extra boost av mjölksyra, bra för magen vetni. Borde bara hitta en mycket mindre ask så att jag inte dagligen behöver bära omkring på 100 tabletter.
  • Pastiller i en plåtask. Barkelys är mitt favoritmärke men jag vet inte var de säljs mera, en tid fanns det att köpa i Ärrän men de slutade sälja dom :( Nu fyller jag istället bara på med mynthon. Mycket bättre att ha dem i en plåtask för då faller de inte ut i väskan som de annars alltid gör.
  • Telefon. Inget vidare att notera här.
  • Påfyllbar vattenflaska. Vem behöver nu inte dricka vatten lite nu och då. Denna är av märket Sigg och har hängt med mig i typ två år.
  • Något ätbart. Man vet aldrig när hungern slår till. Tyvärr brukar jag ibland glömma bort att jag har en banan i väskan och hittar en först efter X antal dagar när den har förvandlats till mos.
  • En påse. Även denna är Marimekko. I den brukar jag ha min kalender, ett till anteckningshäfte, en penna, hårband/spännen och läppomada.
  • Utöver det så brukar det också ofta hänga med en tygkass ifall jag råkar ha vägarna förbi en matbutik (vilket jag oftast har) och min kamera. Möjligen även solglasögon och fodralet till mina vanliga glasögon.
Publicerad 24.03.2017 kl. 20:00

Parempaa lihaa kuin Tinderissä

Igår stötte jag på den här reklamen när jag var påväg till jobbet, en reklam för köttföretaget Laidun Hereford. Om man läser den här bloggen men inte förstår finska så betyder texten alltså "bättre kött än på Tinder".

Helt ärligt talat så tycker jag att reklamen är väldigt osmaklig. För det första så tycker jag inte om när ett företag utnyttjar ett annat företag i sin reklam, som dessutom inte har något med företagets verksamhet att göra. Det känns även ogenomtänkt eftersom det heller inte passar in med deras etiska företagsbild, var kossorna fritt får gå och beta i hagen.

Att reklamen dessutom hänvisar till att Tinder är en "köttdisk" har ju verkligen en underförstådd sexuell klang, vilket jag helst inte vill förknippa med fria kossor i en hage eller slutprodukten på min tallrik. Med detta så visar de ju dessutom att de tycker att det är helt okej att folk är respektlösa mot varandra och ser varandra som köttbitar. Försöket var helt klart att de (som ju högst antagligen, hoppeligen, är någon trög marknadsföringsbyrå) ville vara roliga, men enligt mig så känns det bara stötande. 

Eller vad vet jag, kanske de helt enkelt talar om kannibalism och då är det ju en helt annat diskussion.

 

Publicerad 22.03.2017 kl. 22:25

Astrid Lindroos - 26 - HKI
astrid.lindroos@gmail.com

Jag är utbildad till tradenom men jobbar med produktionen på ett tryckeri och frilansar som fotograf. I bloggen delar jag med mig av vad som helst som faller mig in. Fotografier, vardagsbetraktelser, åsikter eller matbilder har hittills varit rätt så återkommande inlägg.


Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät. Vi har båda IBS, så alla recept utgår från FODMAP-dieten. Recepten är alltså alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.