Mål för 2018

Foto: Karin

2018, nytt år och nya mål. Som jag i början av förra året skrev, så är jag inget vidare för att sätta upp nyårslöften, men mål är något som jag kan tycka att passar bättre. Mål är något som man hoppas att man skall kunna få avklarade utan att det skall kännas som det är pakkopå utan främst något att sträva efter.

 • Fortsätter på mitt mål från förra året: börja fotografera mera för mig själv. Jag har inte fotograferat till vardags på vad som känns som en evighet, så jag vill gärna börja plocka upp min kamera och bygga upp ett arkiv igen, samt att det ger mig möjlighet att utvecklas som både fotograf och retuschör.

  I en kreativ utbildning är det dessutom till stor nytta att hålla igång kreativiteten så om inte annat, så kan jag åtminstone ha det som en morot.
   
 • Satsa mera på att kunna frilansa som retuschör. Retusch är vad jag främst vill jobba med, så målet är att kunna försörja mig själv på det. Studerar ju i och för sig ännu i två år, men man kan ju åtminstone ta några steg åt rätt håll.
   
 • Känna mig fräschare överlag, jag har haft allt för många stunder där jag inte kännt mig på topp ur en fräschhetssynvinkel. Tänker många ansiktsmasker, återfuktande såsom exfolierande, dricka vatten och typ sallad istället för extempore fiskpinnsmiddag. Någon slags motion skulle väl också vara på sin plats.
   
 • Har varit lite lat vad det gäller matlagning under hösten, men jag vill gärna skylla på att den bakomliggande orsaken är för att jag inte haft en ugn hemma. Så med det sagt så vill jag bli aktivare på matlagningen och igen börja äta mera enligt vad och hur min diet rekommenderar mig att äta.
   
 • Det här är kanske det mest specifika målet. Att uppdatera min dator med ny hårdskiva och mera RAM-minne. Just nu så kan jag inte ha Photoshop och internet öppet samtidigt för då laddar den oftare än vad jag kan jobba med den. Måste blir smidigare än så för annars kommer jag småningom slänga den i väggen av ren och skär ilska.

 

Det tycker jag att kan räcka? Jag återkommer till den här listan om ganska exakt ett år, så får vi se hur det sist och slutligen gick med punkterna. Tills dess!

05.01.2018 kl. 13:39

Mål för 2017, avklarade eller ej?

 

I början av 2017 satte jag upp några mål för hur mitt kommande år skulle se ut, nu har det har blivit dags att se om jag lyckades uppnå mina mål.

 •  Ha ett socialare privatliv och ta tid för att umgås med mina vänner. Dom är så kiva så varför skulle jag INTE umgås med dem? 

  Tycker att jag lyckades med denna punkt. I och med flytten till Stockholm så känns det som att jag verkligen har haft ett socialare privatliv i och med att min vanliga umgängeskrets inte har varit tillgänglig.

   
 • Fortsätta med aktivt matbloggande. Jag vill bli ännu bättre på matfotografering och uppfinningsrik när det kommer till matlagning.

  Detta blev lite på hälft i och med att jag flyttade utomlands och både Melli och jag haft mycket att göra under hösten. Men förtrösta ej för Ärtyvät Ämmät lever fortfarande, om än i lite lugnare takt.

   
 • Shopstop fram till sommaren. Under hösten har typ alla mina extra pengar gått till uppdatering av min (främst vinter)garderob - med ytterst bra resultat. Under våren skall jag betala bort skulder, spara till eventuell resa och överlag bara spara. Ser väldigt mycket fram emot detta. 

  Vad jag kommer ihåg så misslyckades jag nog på den här fronten men det var troligtvis ett tappert försök! Dessutom kompleterade jag med en shopstop i november som lyckades till kanske 99%, om man bortser från några julklappar.

   
 • Rensa ytterligare bland mina saker som jag inte använder. 

  Ack ja så det har rensats. När jag flyttade så sålde / slängde / skänkte jag bort oändligt med saker. Nu är det som jag inte har i Stockholm i fyra stora lådor i Ingå, samt någon enstaka möbel. Blev dessutom så ivrig att jag slängde bort saker som jag egentligen fortfarande skulle behöva och därmed borde inskaffa pånytt.

   
 • Försöka att fota på mer vardaglig basis igen, jag saknar att ha ett arkiv att titta tillbaka på. I samma veva skulle jag kanske få en mer aktiv blogg (den eviga drömmen). 

  Här misslyckades jag nog också, nytt försök 2018!

 

Generellt sätt så var det väl en rätt så bra lista som jag hade satt ihop för 2017. Vissa missöden skedde det tydligen med mål som inte blivit uppfyllda, men det är inget som jag anklagar mig själv för. Vi blickar framåt och tar nya tag för 2018, så får vi hoppas på bättre tur den här gången.


 

02.01.2018 kl. 11:36

Hösttermin på Fotoskolan STHLM

Foto: Erik Thor

Mängden med information som vi har tagit in under året har ju heller inte varit så värst liten. Vi har lärt oss allt från lagerstruktur till hur man använder dodge & burn i grålager, bildförlängningar, path tool och oändligt antal lagermaskar. Hur man på bästa sätt skärper bilder för webb vs. print och ställa färgstick i bland annat hudtoner. Hur man skapar struktur på bästa sätt där det inte fins struktur, hur man framhäver olika detaljer i bilder och vad man skall tänka på.

Bilden ovan är en av de sista uppgifter vi hade i December. Det var ett bildpar, på en man och en kvinna. Temat för bilderna var makt. Så vi skulle trycka på med kontrast, byta färg på slipsen, matcha hudtonen i ansiktet och på handen, snofsa till klockan, framhäva strukturen i kostymen och sätta en "makt"-ton över bilden.

Våra lärare har främst varit från retuschbyrån Layer1. Utöver dem så har även Mud Studios varit på besök, Big Image har hälsat på, vi var på studiebesök på Peas and Understanding, Elin Kero har hållt en föreläsning samt Kristoffer Samuelsson och Martin Moos från the Color Club. Utöver det så har vi haft historiebeskrivning, färglära och tre veckor av bildkommunikation. Så sist och slutligen så har tiden verkligen varit späckad med program.

Under vårterminen så skall vi fortsätta med bildenbehandling ända till slutet av Februari, sen åkter vi på en 2 veckors utomlandspraktik till Barcelona (!!!). Därefter kommer vi att ha kurs i juridik och etik, retusch och montage samt en kort kurs med color grading. Så jag kan lätt säga att det känns bra med lite jullov här emellan varven då det troligtvis kommer att bli en rätt så bråd vår. Men det är helt okej, för det är sjukt roligt och jag känner att jag är på exakt rätt plats.


Ifall någon som läser det här är nyfiken på utbildningen så rekommenderar jag först och främst skolans hemsida, men annars är det också bara att kontakta mig, antingen kommentera eller via mail! :) 

30.12.2017 kl. 14:25

YHB17Sådär ja. Första terminen på Fotoskolan STHLM är nu avklarad, så det är kanske dags för mig att sammanfatta året på några rader. Jag sitter just nu på båtens nattklubb med ett glas vin i ena handen och min dator i knät och en skööön playlist i öronen och försöker sammanfatta året på bästa sätt.

Det har hänt så otroligt mycket under det senaste halvåret och jag har lärt mig så otroligt mycket. Jag vill dock börja med att prata om min klass. Sällan har jag stött på att en sån otrolig samling människor som finns på samma plats. Alla brinner vi för att sitta med våra hörlurar på och clone stampa bort smutspartiklar, helst i timtalet om vi själva får välja. Sällan har jag känt mig på så rätt plats som jag känner mig just nu.

Att vi under vårterminen skall åka till Barcelona i två veckor tillsammans med fotoklassen gör ju inte saken sämre hellre. 

Bilden ovan är från skolans julfest. Medans typ alla andra var på gott humör så stod vi i ett hörn och orkade just och just prata med varandra eftersom vi hade suttit och photoshoppat i ungefär sju timmar i sträck. På bilden saknas ju då 11 pers, men detta är ändå bättre än ingenting! 
20.12.2017 kl. 20:04

Planer för självständigheten

Det känns faktiskt lite underiigt att inte vara i Finland idag, när vi ändå firar 100 år av självständighet idag. För att fira så hämtade jag typ 8 chokladplattor till skolan idag för att låta alla klasskompisar också ta del av den finska chokladen. Skall väl ta mig en titt på slottsbalen också, känns nästan som att det är ett nödvändigt ont idag. Har dessutom aldrig lyssnat så mycket på Finlandia som jag har gjort idag.

Slottsbal och pyttipanna. Det blir bra det.

 

Fotograferade ett stilleben för att hedra det 100åriga Finland med enbart finsk design. 

06.12.2017 kl. 17:51

 

Kontakt: astrid.lindroos@gmail.com


Jag heter Astrid och är 27 år. Född och uppvuxen i Karis, Raseborg. Vid 21 års ålder flyttade jag till Helsingfors för att studera företagekonomi och efter det började jag jobba på ett tryckeri, samt frilansa som fotograf. Efter sex fabulösa år så har jag flyttat vidare till Stockholm på nya äventyr. Orsaken bakom detta landsförräderi är för att jag har påbörjat studier i bildbehandling vid Fotoskolan STHLM. I bloggen kommer jag mest att dela med mig av vardagliga betraktelser och hur livet fortskrider på andra sidan pölen, med inriktning på fotografi och bildbehandling.

 

Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.