Gamla stan

 

Gamla stan är ju verkligen en otroligt vacker stadsdel och jag har full förståelse för varför den är fylld med turister. Så otroligt charmigt med kullerstensgatorna och alla små gränder som bara har någon enstaka meter mellan husväggarna. 

Publicerad 18.10.2017 kl. 16:01

Världens Barn

Jag har lyxen att ha en drös av fina vänner. En av dessa har jobbat med Världens Barn och kunde själv inte gå på galan som sändes i fredags, istället gav hon biljetten åt mig så att den inte skulle gå till spillo.

Så i fredags drog jag iväg till SVTs studio och satt i publiken, det var rätt så intresssant att se hur en livesändning går till bakom kulisserna och att fatta hur mycket jobb som faktiskt ligger bakom allt.

Bland annat så uppträdde Zara Larsson, Carola, Oskar Linnros och Mando Diao med varsin låt. Insamlingen slutade förövrigt på över 50 miljoner kronor som går oavkortat till de som verkligen behöver det. 

En trevlig upplevelse överlag.

Publicerad 11.10.2017 kl. 12:57

Små skillnader mellan Finland och Sverige

Mången finlandssvensk har flyttat till Sverige före mig, och trots att avståndet till Finland verkligen inte är stort så finns det några små skillnader som jag har kunnat konstatera. Bland annat:

- Vet inte om jag har fel här, men man verkar inte vinka in bussen här? Busschauffören stannar självmant, åtminstone på de sträckorna jag har åkt.

- Verkar vara vanligare med telefonabonnemang som har begränsad mängd mobildata, dessutom verkar det vara mycket dyrare än finska telefonabonnemang. 

- Det känns vanligare med snygga produktförpackningar här. Se nu bara på den här potatismjölsförpackningen och makaroniförpackningarna! 


 

Publicerad 07.10.2017 kl. 14:30

En helg i Finland

Eftersom vi hade några lediga dagar under den här veckan så bestämde jag mig för att åka hem över helgen. 

När jag väl kom till Finland på lördag förmiddag så plockade Ari upp mig från flygplatsen och så körde vi direkt till Ingå skogarna. Mamm visste inte om att jag skulle komma (eftersom jag sagt att jag inte hittat något billigt flyg, hehehe) så hon blev lätt sagt överraskad när jag plötsligt dök upp bakom en stor sten där i Ingå. 

Märtha fyllde år dagen innan så det bjöds på släkt och kalas, varefter det var väldbehövligt med en utflykt i skogen för att jämna ut sockerintaget litegrann.

Äventyraren Erik hade kollat ut en väg genom skogen som skulle ta oss till en liten sjö. Det var ungefär 1,2 kilometer enligt kartan.

Vi hittade mången svamp och flera blåbär som var tvugna att plockas och ätas.

Väl uppe på ett berg så fanns det till och med utsikt och man kunde urskilja höjdskillnader lite längre bort.

En liten lättbehövlig paus före utflykten fortsatte och det egentliga äventyret började.

Vi tappade nämligen bort oss passligt tills när det började skymma. Det var en måttlig rolig överraskning, men vi kom ju ut ur skogen till slut.

Nästa dag körde Ari och jag ÄNTLIGEN iväg till Kellokoski och Kinuskilla som ligger i bruket, och som jag har velat besöka i typ ett års tid. Rekommenderar verkligen, bra kaffe och rejält utbud!

Naturen var det heller inget fel på. Det är roligt det där med att hösten ligger aningen före här än i Stockholm, så det är ju roligt att jag får uppleva ruskan två gånger under samma höst.

Vi åkte vidare till Järvenpääs campingområde för att insupa lite mer av det gråmulna höstvädret.

Och idag, om några timmar, åker jag tillbaka till Stockholm. Vet faktiskt inte när jag kommer att komma tillbaka till Finland igen, men allra senast till julen.

Publicerad 03.10.2017 kl. 11:58

Erik Johansson på besök

 


Erik Johansson; Demand and Supply, 2017

 

I veckan föreläste Erik Johansson på skolan och söta öde så inspirerande det var. Han är en svensk fotograf / fotokonstnär / surrealistisk fotograf som numera är bosatt i Prag. Han berättade om sina bilder, hur han kommer på sina ideér, sin process, hur han jobbar, hur företagandet går och allt som hör till. Han visade upp några av sina photoshopfiler och hur hans lagerstrukturer kan se ut. Han berättade att hans filer oftast blir flera gigabyte stora, jag tänker bara på min MacBook som förbereder sig för en sakta död så fort som jag har två program uppe.

Nåväl, det var åtminstone otroligt inspirerande, jag fattar bara inte hur han hittar på alla sina ideér. Antar att det helt enkelt kräver år av träning. 

Just precis hade vi en tent i digital färglära och med det är våra inledningsveckor nu över. Nästa vecka börjar vi med själva bildbehandlingen och det känns ju helt otroligt spännande.

Publicerad 22.09.2017 kl. 12:49

Kontakt: astrid.lindroos@gmail.com


Jag heter Astrid och är 26 år, född och uppvuxen i Karis, Raseborg. Vid 21 års ålder flyttade jag till Helsingfors för att studera företagekonomi och efter det började jag jobba på ett tryckeri, samt frilansa som fotograf. Efter sex fabulösa år så flyttade jag nu vidare till Stockholm på nya äventyr. Orsaken bakom detta landsförräderi är för att jag har påbörjat studier i bildbehandling vid Fotoskolan STHLM. I bloggen kommer jag mest att dela med mig av vardagliga betraktelser och hur livet fortskrider på andra sidan pölen, med inriktning på fotografi och bildbehandling.

 

Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.