Glasfriläggning - Absolut Vodka

Den här veckan har vi hållet på med glasfriläggning i skolan, vilket jag var helt i esse för eftersom det känns som något som man verkligen kommer att ha nytta av. Vi började på måndagen med en genomgång hur man skall bygga upp sin photoshopfil för att kunna få till en bra friläggning och vår lärare visade oss några metoder och tekniker. Efter det så fick vi en bild på en Absolut Vodka flaska som var fotad i en studio mot vit bakgrund. Därefter sökte vi upp bilder som kunde funka som bakgrund, jag valde att köra på en rymdbild, eftersom varför inte, och här skådas mitt slutreslutat. Absolut Nebula Vodka.Det som också varit så otroligt roligt med den här uppgiften är att man verkligen ser hur duktiga alla i klassen är. Hittills har vi varit mest fokuserade på att allt ska se så verkligt som möjligt ut. Så det här känns som det här har varit första uppgiften som vi verkligen får vara kreativa och överdriva.

När jag hade gjort färdigt bilden så ville jag göra en ny variant som jag kallar för Absolut Investigation Vodka. Bakgrundsilden hittade jag på på internet, flaskan är den samma som i bilden ovan och lampan är egentligen bara några former som jag ritat in.

Publicerad 25.01.2018 kl. 12:45

Hösttermin på Fotoskolan STHLM

Foto: Erik Thor

Mängden med information som vi har tagit in under året har ju heller inte varit så värst liten. Vi har lärt oss allt från lagerstruktur till hur man använder dodge & burn i grålager, bildförlängningar, path tool och oändligt antal lagermaskar. Hur man på bästa sätt skärper bilder för webb vs. print och ställa färgstick i bland annat hudtoner. Hur man skapar struktur på bästa sätt där det inte fins struktur, hur man framhäver olika detaljer i bilder och vad man skall tänka på.

Bilden ovan är en av de sista uppgifter vi hade i December. Det var ett bildpar, på en man och en kvinna. Temat för bilderna var makt. Så vi skulle trycka på med kontrast, byta färg på slipsen, matcha hudtonen i ansiktet och på handen, snofsa till klockan, framhäva strukturen i kostymen och sätta en "makt"-ton över bilden.

Våra lärare har främst varit från retuschbyrån Layer1. Utöver dem så har även Mud Studios varit på besök, Big Image har hälsat på, vi var på studiebesök på Peas and Understanding, Elin Kero har hållt en föreläsning samt Kristoffer Samuelsson och Martin Moos från the Color Club. Utöver det så har vi haft historiebeskrivning, färglära och tre veckor av bildkommunikation. Så sist och slutligen så har tiden verkligen varit späckad med program.

Under vårterminen så skall vi fortsätta med bildenbehandling ända till slutet av Februari, sen åkter vi på en 2 veckors utomlandspraktik till Barcelona (!!!). Därefter kommer vi att ha kurs i juridik och etik, retusch och montage samt en kort kurs med color grading. Så jag kan lätt säga att det känns bra med lite jullov här emellan varven då det troligtvis kommer att bli en rätt så bråd vår. Men det är helt okej, för det är sjukt roligt och jag känner att jag är på exakt rätt plats.


Ifall någon som läser det här är nyfiken på utbildningen så rekommenderar jag först och främst skolans hemsida, men annars är det också bara att kontakta mig, antingen kommentera eller via mail! :) 

Publicerad 30.12.2017 kl. 14:25

YHB17Sådär ja. Första terminen på Fotoskolan STHLM är nu avklarad, så det är kanske dags för mig att sammanfatta året på några rader. Jag sitter just nu på båtens nattklubb med ett glas vin i ena handen och min dator i knät och en skööön playlist i öronen och försöker sammanfatta året på bästa sätt.

Det har hänt så otroligt mycket under det senaste halvåret och jag har lärt mig så otroligt mycket. Jag vill dock börja med att prata om min klass. Sällan har jag stött på att en sån otrolig samling människor som finns på samma plats. Alla brinner vi för att sitta med våra hörlurar på och clone stampa bort smutspartiklar, helst i timtalet om vi själva får välja. Sällan har jag känt mig på så rätt plats som jag känner mig just nu.

Att vi under vårterminen skall åka till Barcelona i två veckor tillsammans med fotoklassen gör ju inte saken sämre hellre. 

Bilden ovan är från skolans julfest. Medans typ alla andra var på gott humör så stod vi i ett hörn och orkade just och just prata med varandra eftersom vi hade suttit och photoshoppat i ungefär sju timmar i sträck. På bilden saknas ju då 11 pers, men detta är ändå bättre än ingenting! 
Publicerad 20.12.2017 kl. 20:04

Erik Johansson på besök

 


Erik Johansson; Demand and Supply, 2017

 

I veckan föreläste Erik Johansson på skolan och söta öde så inspirerande det var. Han är en svensk fotograf / fotokonstnär / surrealistisk fotograf som numera är bosatt i Prag. Han berättade om sina bilder, hur han kommer på sina ideér, sin process, hur han jobbar, hur företagandet går och allt som hör till. Han visade upp några av sina photoshopfiler och hur hans lagerstrukturer kan se ut. Han berättade att hans filer oftast blir flera gigabyte stora, jag tänker bara på min MacBook som förbereder sig för en sakta död så fort som jag har två program uppe.

Nåväl, det var åtminstone otroligt inspirerande, jag fattar bara inte hur han hittar på alla sina ideér. Antar att det helt enkelt kräver år av träning. 

Just precis hade vi en tent i digital färglära och med det är våra inledningsveckor nu över. Nästa vecka börjar vi med själva bildbehandlingen och det känns ju helt otroligt spännande.

Publicerad 22.09.2017 kl. 12:49

Tre veckor i Stockholm

Nu har jag bott ungefär tre veckor här i Stockholm och imorgon är det dags att åka hem till Helsingfors för en snabbvisit över veckoslutet. Har inte mycket inplanerat, men åtminstone så skall jag dricka skumppa med Karin, umgås med Ari och möjligen även gå på pizzabingo. Före jag skall packa min väska så tänkte jag att jag kan ju faktiskt berätta vad jag har haft för mig under de tre senaste veckorna.- Den första veckan körde vi ganska snabbt igång med information. En förmiddag möttes vi upp på söder på Peas & Understandings kontor. De har bland annat hand om all produktfotografering och retuschering för H&M.

- Min närbutik.

- Gusi råkade jobba på en tatueringsstudio på söder under min första vecka som Stockholmare. Vi möttes upp och tatuerade en gullviva åt mig.

- Elin Kero föreläste en dag om sitt företagande och livslärdomar

- Det har varit mycket pendeltåg och tunnelbaneåkande. Har jobbat väldigt mycket på kvällarna efter skolan men när den värsta jobbruschen är över så skall jag hoppeligen börja utforska staden liiiite mera. Nu har jag typ tagit pendeltåget till Odenplan, strollat på Drottninggatan och tagit pendeltåget tillbaka till Spånga. Men det hinns.

- Ibland har den regnat men oftast har det faktiskt varit rätt så fint väder.- Har kollat in nya produkter som vi inte har i Finland, eller som de inte har här. Bland annat har jag aldrig sett dessa dippsmaker förut, dessutom verkar det inte finnas Mynthon här.

- Grillen vid skolan som står där i bakgrunden. Har dock inte besökt ännu.

- I vår datorsal så får vi inte jobba med en datormus, inte för att jag gör det på min laptop heller. När vi sitter och jobbar med bilder så kommer vi uteslutande att jobba med wacom-plattor. Jag är redan frälst.

- Förra veckoslutet träffade jag upp en gammal kompis för en FIKA, som de verkligen älskar att prata om här i Sverige. Men en fin tradition, jag klagar inte.

- Skolan, som sagt. Förra veckan hade vi en intensivkurs i fotohistoria och nu har vi i två veckors tid en kurs i färg och form.

- Vi har i två dagars tid ritat perspektiv, stilleben och kroki. Det är verkligen inte det lättaste men vi kommer nog att ha otrolig nytta av de i fortsättningen av utbildningen.

Publicerad 13.09.2017 kl. 21:56

 

Kontakt: astrid.lindroos@gmail.com


Jag heter Astrid och är 27 år. Född och uppvuxen i Karis, Raseborg. Vid 21 års ålder flyttade jag till Helsingfors för att studera företagekonomi och efter det började jag jobba på ett tryckeri, samt frilansa som fotograf. Efter sex fabulösa år så har jag flyttat vidare till Stockholm på nya äventyr. Orsaken bakom detta landsförräderi är för att jag har påbörjat studier i bildbehandling vid Fotoskolan STHLM. I bloggen kommer jag mest att dela med mig av vardagliga betraktelser och hur livet fortskrider på andra sidan pölen, med inriktning på fotografi och bildbehandling.

 

Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.