Miss Gay Finland 2017

Miss Gay Finland-tävlingen pågår. Miss Gay Finland är som namnet säger, en miss-tävling HBTIQ-personer och ordnas varje år för att stärka jämlikheten och uppmuntra alla att vara sig själva. Årets Miss Gay Finland krönas under pride-veckan i Helsingfors.

Miss Gay Finland gör varje år ett välgörenhets-samarbete och i år görs detta arbete tillsammans med HeSetas Together-grupper. De funkar som stöd för HBTIQ-asylsökande och flyktingar. Intäkterna från sms- omröstningen tillfaller Togethergrupperna. 

Nu är det här ju inte på något sätt ett reklaminlägg, men jag ville bara uppmärksamma hur bra tävling det här faktiskt är. Jag har inte ännu bestämt mig för vem jag skall rösta på, men alla är åtminstone bra kandidater! Ett bra gäng typer helt enkelt.

Jag är otroligt glad att jag fick vara med på ett hörn och fota finalisternas porträtt för i år. Check em out här!

 

Publicerad 17.06.2017 kl. 11:03

Hälsningar från Afrika

Här sitter jag nu. I Nairobi, Kenya. Vi kom fram förra tisdagen på kvällen och kommer hem på torsdag på dagen. Vilken upplevelse det har varit! En helt annan kultur, helt annat klimat, nya intryck och nya upplevelser.

Över veckoslutet åkte vi till Amboseli National Park på safari. Utanför vårt hotell såg vi elefanter, giraffer, zebror, vårtsvin, kameler med mera. Det kändes lite otroligt att dessa djur, som man endast sett på zoo tidigare, går fritt omkring här. Det är här de hör hemma och det här är det enda rätta stället att kolla på dem.

Nu skall jag äta morgonmål. På återhörande!

Publicerad 17.04.2017 kl. 09:47

Roliga frilansuppdrag

Jag frilansar ju som fotograf alltid nu och då, numera fotograferar jag även mat åt Foodora. Vilket ju självklart är oerhört roligt. Väldigt krävande, men absolut lika givande och lärorikt. Hittills har jag haft två fotograferingar på två olika restauranger och har lärt mig otroligt mycket om matfotografering under dessa stunder. Nästa vecka har jag två fotograferingar för Foodora och ännu en tredje eventfotografering för ett förbund. Är oerhört tacksam över att jag verkligen har möjligheten att kunna frilansa och flytta omkring mina timmar på tryckeriet. Skulle jag ha något annat jobb så skulle detta ju inte vara möjligt. 

Bilden ovan är tagen i Esbo brevid Iso Omena efter förra matfotograferingen. Vem kunde ha trott att en motorled också skulle se bra ut i ett vårigt motljus. 

 

Publicerad 01.04.2017 kl. 11:27

Finland Vaknar

Foto: Cata Portin / Svenska Teatern

Min faster bjöd mig idag på Finland Vaknar på Svenska Teatern. Detta var alltså inte en pjäs (borträknat några små historiska inslag), utan det var en jumbileumskonsert för att Svenska Teatern funnits i 150 år, spelad av Helsinki Sinfonietta som är en femtiofemmanna symfoniorkester. De spelade sex tablåer som alla hade spelats på Svenska Teatern scen för 117 år sedan i ledning av självaste Jean Sibelius.

Under de senaste åren så har jag haft lust att gå och se en symfoniorkesters konsert. Jag uppskattar ju redan kvartetten som brukar spela i Helsingfors metro och bland annat spelar cover på Aviici - Wake me up, kan vara så sjukt vackert. Det här var ju självklar på en helt annan nivå och det var precis så fängslande som jag trodde att det skulle vara. Har dessutom aldrig riktigt fattat triangelns storhet förrän nu. Det kändes även mäktigt att höra Finlandia på scenen där den allra första gången spelades av Sibbe själv. Den mäktiga känslan förminskades ju verkligen inte när de spelade den en gång till så att hela publiken kunde ställa sig upp och sjunga med i Finlandia hymnen.

Jag har lite svårt att hitta orden som kan beskriva denna upplevelse på bästa sätt men jag kan försäkra er om att det var den av de bästa upplevelserna som jag haft på väldigt länge.

Så jag råder alla att ta och lyssna på lite av Sibelius symfonier och sjunka in i tanken på vilka genier kompositörer faktiskt är. 

Publicerad 21.03.2017 kl. 21:39

Dendär tvåspråkigheten...

Oftast så bryr jag mig inte så mycket om att hemsidor och informationen som jag söker endast går på finska och engelska. Oftast har jag förståelse för det och accepterar faktumet (tycker ändå att det är lite underligt att exempelvis DNA inte har sina sidor på svenska). Det är som det är.

Häromdagen skulle jag kolla upp lite anvisningar om deklarering på Skatteförvaltningens hemsidor men det som jag sökte fanns ännu inte tillgängligt på svenska. Finskspråkiga anvisningarna uppdateras för två månader sedan och under den tiden så har det inte ännu översatts. Jag lämnade förstås en bitter kommentar om att vi bör vara ett tvåspråkigt land och denna information bör finnas tillgänglig.

Som sagt så har jag allt som oftast förståelse för att jag inte alltid kan få service på svenska. Om jag går till en läkare i Helsingfors så förväntar jag mig inte att få service på svenska. Om jag går till en butik förväntar jag mig inte att jag få service på svenska. Så är det bara. Men när statliga instansers hemsidor inte har all information tillgänglig på de båda officiella inhemska språken så blir jag lätt förbannad inombords. Samma när den svenska texten titt som tätt har oförståerlig eller dålig översättning, men det är en annan historia.* Förbannad med en gnutta besvikelse.

Jag förstår att det kan ta tid mer översättning och jag förstår att saker och ting kan gå långsamt ibland och jag förstår mänskliga misstag och sånt händer. Jag har väldigt mycket förståelse. Men i det här fallet tycker jag helt enkelt inte att det är okej. När det kommer till information som det statliga instanser skall stå för så vill jag kunna läsa det på mitt modersmål. Det är min rättighet och deras skyldighet. Så är det bara.

 

*Kuriosa; Jag köpte en lite finare salt av cocvi, all svensk text var korrekt och bra översatt ända tills jag läste att saltet skall förvaras kalt och tårt. Liksom skämtar ni med mig, hur går ens en korrekturläsning till som förbiser en sån felstavning? Nåväl.

Publicerad 14.03.2017 kl. 23:24

Kontakt: astrid.lindroos@gmail.com


Jag heter Astrid och är 26 år, född och uppvuxen i Karis, Raseborg. Vid 21 års ålder flyttade jag till Helsingfors för att studera företagekonomi och efter det började jag jobba på ett tryckeri, samt frilansa som fotograf. Efter sex fabulösa år så flyttade jag nu vidare till Stockholm på nya äventyr. Orsaken bakom detta landsförräderi är för att jag har påbörjat studier i bildbehandling vid Fotoskolan STHLM. I bloggen kommer jag mest att dela med mig av vardagliga betraktelser och hur livet fortskrider på andra sidan pölen, med inriktning på fotografi och bildbehandling.

 

Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.