Det allra senaste

Jag vet inte varifrån jag har ripat denna nyfunna blogginspiraton, men jag väljer att rida vågen så gott som det bara går! Så vi fortsätter denna överraskande aktiva bloggvecka med Ratatas senaste senaste-lista.

Senaste inkomna sms?
Mitt senaste inkomna sms är från min faster och lyder "okej, kom ner till idrottsgatan".
Mitt senaste meddelande, inräknat alla världens appar (alltså whatsapp och messenger), kommer från Melanie och lyder "Lål".

Senaste selfien?

Morjens morjens, påväg till jobbet igår.

Senaste presenten du fått?
En kanelbulle av min matbloggskompanjon Melanie!

Senaste smeknamnet?
Nasu eller Nasse som mina syskon kallar mig. 

Senaste musikupptäckten?
Jean Sibelius får det väl bli med tanke på konserten som jag gick på här i veckan. Klassisk musik hörni, det är grejjer det!

Senaste personen du sovit bredvid?
Gamel Arska som ligger och latar sig.

Senaste cravingen?
Kaffe. Jag älskar att dricka kaffe på veckoslutsmorgnar när man riktigt får njuta av det. Annars brukar jag inte dricka så mycket kaffe hemma.

Senaste sporten du utövat?
Vattenjumppa i torsdags. Älskade vattenjumppa.

Senaste klädinköpet?
Förra veckoslutet köpte jag en kragskjorta av märket Lee Cooper från loppiset Recci i Kronohagen. Ett väldans bra fynd på 4,50€.

Senaste roliga historian?
Ari är en höjdare på att tappa bort sina handskar, i veckan tappade han bort sitt tredje par för den här vintern. Det tyckte jag att var lite småskojjigt.

Senaste personen du träffade?
Utöver gamel Arska så är det väl den vänliga kvinnan i min närbutik, som inte ens frågar efter ID på mig mera eftersom hon kommer ihåg mig. Sånt är ju trevligt.

Publicerad 25.03.2017 kl. 11:37

25 under det 25te

För exakt en veckan sedan så fyllde jag 26. Så här följer en snabb tillbakablick på 25 olika saker som hänt under mitt liv som 25.

1. Började blogga igen efter ett eller flera bloggfria år. Kanske jag blir en aktiv bloggare igen under mitt 26te levnadsår? 

2. Efter flera år av magproblem kom jag (eller egentligen näringsterapeuten) fram till att jag troligen har IBS som sammanfattningsvis betyder att jag har problem med matsmältningen.

3. På grund av IBS så har jag började följa FODMAP-dieten och har inte mått så här bra på flera år. Jag känner mig inte dagligen uppsvullen, blir inte på samma sätt proppmätt, mår inte illa och mår överlag mycket bättre.4. Jag har börjat matbloggen Ärtyvät Ämmät tillsammans med min kompis Melanie. Jag älskar att vara en matbloggare, speciellt när jag får göra den tillsammans med Melanie, för vårt samarbete går så otroligt bra. Matbloggen tvingar mig att söka recept, skriva om recept så att de blir FODMAP-vänliga och tvingar mig då också att vara kreativ i köket. Dessutom har jag tvingat mig själv att up my game med matfotografering - otroligt tidskrävande och petigt men väldigt tillfredsställande och roligt. 

5. Och påtal om matfotografering så har jag sådär överlag börjat fotografera lite mer aktivt efter att kameran varit i pausläge ganska länge. Det känns också skönt.

6. Startade mitt eget företag. Äntligen kan jag fakturera utan problem, och hoppeligen kommer jag att få fakturera mycket. (ANSTÄLL MIG)

7. Jag har jobbat mycket tillsammas med Karin. Bland annat assisterat och retuscherat sommarkampanjen för vinet Chill Out, fiilisbilder för Fresita med mera. Väldigt bra övning för min retuschörkarriär!

8. I och med ovanstående punkt så har jag spelat ukulele i många tusen personers instagramflöde. Känns bra.

9. I och med det så har jag också börjat spela ukulele, trots att jag nu har satt det åt sidan igen på grund av en så tråkig orsak som tidsbrist. Skärpning.

Ingen har någonsin tvingat mig att bli musikalisk, och i och med att jag i grund och botten är en rätt så lat person så har jag aldrig heller börjat på egen hand. Vem vet, kanske det döljer sig en musikalisk sida som jag aldrig vetat att jag har. Måste bara fortsätta kämpa på.

10. Vi målade min röda vägg grå! En stor bedrift som har varit under hårt planerande i några år. Är så otroligt nöjd över att jag äntligen fick till det för den nya färgen öppnar upp lägenheten på ett helt annat sätt och har dessutom börjat kännas som det är mer "jag".

11. Jag blev färdig från Arcada och är numera utbildad tradenom. Dock föredrar jag den engelska titeln; bachelors degree in business administration. Låter mycket bättre.

12. Jag har tagit farväl av taxen Curt som fick taxförlamning efter endast 7 år i livet. Jag hade ingen aning hur starkt det skulle påverka mig före jag stod där och grät i ungefär två dagar. 

13. Jag har tyvärr inte varit på en mer spännande eller utmananade resa under året, men jag har besökt Stockholm tre gånger och Tallin en gång. Alltid något! Och Stockholm är ju dessutom en trevlig stad.

14. Fastän jag tidigare också haft en fullskalig semestermånad så är detta år den första gången som jag faktiskt inte haft någon bakomliggande stress under semestern, förra året hade jag exempelvis examensarbetet och skola som spökade. Nu kunde jag bara koncentrera mig på att ha semester. 

15. Jag har tagit fram min cykel ur förrådet, första gången på några år. Men det är något som gör att det är tungt och inte alls så tillfredsställande att cykla med den, så på våren skall jag föra den på service och sen - SEN ska det cyklas på allvar.

16. Jag har otippat nog köpt en hel del saker under det gångna året, har dock ingen aning hur jag haft råd. Men jag vill inte tycka att jag har köpt något onödigt, utan mest gjort investeringar. Jag har satsat lite mera pengar, så att jag skall få något av kvalitet och så att jag inte skall behöva köpa samma produkt på flera år. På samma gång så har jag sålt bort och gett till UFF massor av saker som luggit och tagit plats i mitt förråd. Men mer om detta i ett annat inlägg.
17. Jag har betalat tillbaka 2300€ till Kela för att jag fick för mycket studiestöd år 2014. Äntligen är även det över. (Fortfarande ingen aning hur jag har råd att shoppa)

18. Jag har börjat använda mina glasögon mer aktivt, närmare bestämt varje dag. Jag har inte ens mycket styrka i dem, men nu när jag har vant mig vid att använda dem på vardaglig basis så känns det jobbigt att vara utan.

19. Karin & Magnus har ju köpt ett hus i Ingå, så det har ju förstås också påverkat min vardag. Det är skönt att ha en "landeplats" som känns hemma och som man kan ta sig till när de behövs.

20. Besökte Borgbacken 4 gånger under sommartiden, till motsvarande 0 gånger som har varit praxis under många år. Besökte dessutom Powerpark och åkte den värsta karusellen som jag någonsin varit med om. Men kom fram till att hej; jag dog ju faktiskt inte av detta heller.

21. Min mamma flyttade äntligen till Nykarleby. Där jag vet att hon kommer att njuta och trivas.

22. Och i och med att min mamma flyttade till Nykarleby så har jag inte heller några direkta band till Karis numera. Visserligen vänner, men inga direkta familjeband.

23. Det börjar bli svårt att komma på mera nu.. Jaaag....haaar... gjort tappra försök för att få grönare fingrar! Visserligen hade jag nästan död på min garderobsblomma, men den överlevde med ett skott i förvar! Men jag kämpar på och alla växter verkar leva och må bra (tror jag). 

24. Jag har alltid varit intresserad av bildredigering, men under det senaste året så har mitt intresse bara växt. Jag tycker om det faktum att med hjälp av bildredigering så kan en bild få en känsla som den annars inte skulle ha. Så lite sakta så satsar jag mer och mer på retuschering.

25. Okej den här 25te punkten kommer troligen att låta lite smörig och tråkig. Men jag tycker att jag under mitt 25te år har lärt känna mig själv på ett annat sätt. Har liksom lungnat ner och börjat inse saker om mig själv samt börjat tro mera på mina egna skills. Det är kanske också därför som jag har inrett min lägenhet och shoppat upp mig, för jag har bättre koll på vad jag tycker om och vad som är min stil. 

Så nu skall vi bara vänta och se vad som händer under det 26te året.

Publicerad 06.12.2016 kl. 15:37

Vinterlistan

Det finns så mycket som jag skulle kunna säga, visa och diskutera. Så istället börjar jag med den här vinterlistan som hittas på Ratatas hemsida! Bilder tagna under diverse år och vintrar.

Vad tycker du om vintern?
Jag tycker om vintern. Det är vackert med snö och mysigt med kylan, dessutom så är det inget fel på att ligga hemma och dricka te heller. Mörkret stör mig inte mycket heller, efter den 21a december blir det ju ändå ljusare igen. Men om det är vinter fortfarande i april så tycker jag nog att det har gått lite för långt.

Hur kommer du se ut i vinter?
Påpälsad med rock, halsduk, mössa, vantar OCH REFLEX. I och med att både min rock, halsduk och vantar är svarta så försöker ja "färga upp" mig själv med en röd mössa eller bruna skor, och reflexen är ju självfallet ett måste. I riktigt kalla grader kör jag istället med min röda fjällrävenrock. Inomhus har jag troligen jeans och min ylletröja från & other stories.

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?
Vintertid skall det absolut vara snö och -20 grader. +10 grader hör ju trots allt inte den traditionella vintern till.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?
Inget speciellt egentligen, däremot skall jag försöka på något sätt bli en aktivare bloggare. Lättare sagt än gjort när man är så lat som jag kan vara.

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?
Stannar inne och dricker te under täcket. Om jag mot förmodan skall vistas utomhus så gäller dubbla underställ, sockor, kängor tjockaste mössan och allt varmt som jag bara kommer över.

Berätta om ditt bästa vinterminne.
Svårt att säga. Nog har jag ju alltid minnen men sällan har jag minnen som jag tänker att övervinner alla andra. Så vi drar några minnen här som jag kommer ihåg att har hänt under vintertid, oberoende av varandra. Alla från barndomen.

- När elen i barndomshemmet var borta och det var helt otroligt svinkallt i hela huset trots evinnerligt brännas av ved. Sovde med typ alla kläder på och man förbannade sig själv om man var tvungen att gå på wc i natten med stearinljuset i handen. Ibland är det kallt i stockhus från slutet av 1700-talet.
- När jag lekte i en stor snöhög riktigt utanför vår gård. Jag fastnade med skon och tänkte bara "ingen kommer att hitta mig. Här kommer jag att dö". Slapp loss typ 5 minuter senare. Dramatisk som man är.
- När jag tänkte att jag skulle överraska pappa med att elda i alla ugnar i huset. Förstås gick det inte som planerat eftersom jag glömt bort att dra ut spjället så det rökte in och vi blev tvugna att vädra typ hela huset.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.
- Täppa till mina fönster så att det inte blir iskallt i lägenheten.
- Dricka mycket mera glögg än jag gjorde förra året.
- Mysa till det så ofta som det bara går.
- Ta några fina vintriga bilder.

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.
Inget speciellt här heller. Kommer väl antagligen att lyssna genom en hel del ljudböcker, läsa några bloggar. Om jag riktigt slår till så kanske jag finner ro för att läsa en bok också. 

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?
Nå först och främst får det helst vara snö på själva julafton. En stor skillnad kommer ju föreningshuset att göra, att återgå till svinkallt landemys framför en brasa är just vad vinter typ är till för. Kanske man riktigt skulle kunna åka lite flataskidor omkring på åkrarna i bygden och dricka kakao efteråt. Hederligt.

 

 

Publicerad 11.11.2016 kl. 19:55

Ratatas höstlista

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.

Bilden är från förra hösten när jag spenderade tio dagar i Frankrike. Varje morgon drack jag cappuccino, ibland åt jag någon croissant och skrev på mitt examensarbete i morgonsolen. Vissa dagar åkte jag iväg på utflykt till berg eller skog för att njuta och insupa natur. Det var tider det.

Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?

Resan upp till Nykarleby med syskon och bihang var i behagligaste laget. 

Utflykten till Vallisaari med Ari. 


Miilos möhippa förstås.

Veckoslutet i Stockholm.

Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Jag tycker verkligen om hösten, den kommer liksom med löften om nya tider, nya möjligheter. Bakom sig har man (hoppeligen) en semester, känner sig utvilad och redo för allt. Dessutom så får man se både soluppgång och solnedgång. Samt den stillstamma stunden när löven dinglar ner från träden.

Det sämsta.. typ att gräset blir mindre grönt, träden karga och sorgsna. Och att det är så lång till nästa semester.

Hur höstmyser du?
Det är fredag och jobbveckan är över. På torsdagen har jag städat min lägenhet så allt är i tipptopp, kanske köpt en flaska vin och mat. Inga planer för veckoslutet. Jag byter om till hemmakläder. Ari kommer kanske hem till mig och äter lite mat, dricker lite vin och ser på en film. Kanske åker vi nästa dag till Ingå och äter middag där, eller kanske någon annan slags utflykt. Kanske träffar jag någon kompis. Det oändliga myset. Flera koppar te ingår dessutom i helheten. Och långa morgonmål. Ack, hösten.

Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?
Jag planerar alltid att jag skall börja läsa mer aktivt, sen gör jag det aldrig. Men jag skall åtminstone läsa klart Livet & Patriarkatet av Peppe. Jag blev lite på hälft i något skede. 
Jag har laddat ner ljudboksappen Bookbeat och betar av böcker där för tillfället.

Dina bästa hösttips - alla kategorier?
Rensa hemmet på onödiga prylar. Pynta och gör fint för det oändliga myset. Ljus på många platser, använd inte taklampan utan tänd många lampor här och var istället.

Njut av de soliga dagarna. Ta kanske en cykeltur, eller en promenad. Drick kaffe under promenaden.

Hur ser din höstoutfit ut?
Ett par jeans, en lång trenchrock eller en bomber, någon skön tröja, ett par tossor och en lippis. Detta är i princip min outfit genomgående, med variation för årstider förstås. Mer om kläder en annan gång.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Inte egentligen. Men semestern förde med sig insikten att jag tar för mycket stress över ingenting. Så jag jobbar hårt på att "zenify" mig själv och inte bry mig om småsaker som tidigare har stört mig. Mer om det i ett annat inlägg.

Vad har du på TO-DO listan just nu?
Det finns några saker som jag vill skaffa. Jag vill hitta en fin lampa som passar mitt hem, en stereo, och en säker garderob.

Dessutom är det ett fortgående projekt att göra mig av med alla de kläder och onödiga prylar som jag har. Det tar en tid.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Det är dags att inse fakta. Varje år, så länge jag har levt, så har vi haft höst i Finland. Det är ofrånkomligt. Så istället för att ha ett släng av höstdepression så omfamna årstiden istället. De vackra färgerna, den krispiga luften och allt annat som hör till.


Bästa musiken för regniga dagar?
Jag har börjat få upp öronen för jazz i lugna hemsituationer eller då man bör koncentrera sig. Antingen det eller rap. 

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Jag hoppas på att bli ännu bättre på photoshop, och lära mig spela bättre ukulele.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Som många andra så rekommenderar jag Stranger Things, hederlig 80-tals scifispänning. Andra säsongen av Narcos är också ute. För den som vill ha något mer lättsmält så rekommenderar jag att börja följa Modern Family.

Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
Förutom vänner och bekanta så frossar jag inte riktigt i någon specifik blogg som bäst. Släng hit ifall ni har någon överdrivet bra mat/inrednings/whaevs-blogg.

Topp tre favoritdrycker i höst?
Kaffe, vin och vatten. Alla för att få veckorna att bli gemytliga.

Vad är den höstigaste maträtten?
Soppor och grytor, det blir inte så mycket höstigare än det.


Var hänger du helst under helgen?
Antingen så hänger jag gärna hemma eller i Ingå hos Karin och Magnus.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Inte egentligen, min pengasituation är inte den bästa just nu, så jag skulle vilja betala bort mina värsta skulder och spara upp en resekassa före jag börjar boka in något. Skulle vara helt skönt att åka på resa utan att det på något sätt skulle påverka vardagsekonomin.

Hur förbereder du dig för vintern?
Gömmer undan sommarkläderna, plockar fram tröjor, sockor och mössa. Inte destu mer än så.

Publicerad 13.09.2016 kl. 19:10

Ratatas musiklista

Musiklistan; check. Tog bort två frågor eftersom jag inte egentligen har ett svar på dem, men det stör knappast någon. Efter detta kan jag åtminstone att min musiksmak kan variera mycket. Men vem bryr sig, en bra låt är en bra låt.

Nämn dina favoritlåtar/artister från olika årtionden.

Ingen av dessa är den ulitimata låten från hela årtiondet, men jag tycker åtminstone om alla dessa.

1960: Bob Dylan - Times they are a changin'
1970: The Clash - London calling
1980: Social Distortion - Prison bound
1990: Rancid - Coppers
2000: Leftöver Crack - Super tuesday
2010: Terror - Keepers of the faith

 

Vilket är ditt favoritårtionde inom musik?

Det skulle säkert vara 1990-talet. Mycket bra rapårtionde och punken var just sådär rå och kiva som den skall vara.

Vilken musik/musiker är din nyaste upptäckt?

Hmm.. jag har jobbat på att införa allt mer lugn musik till mina spellistor som man kan ha på sådär skönt i bakgrunden bara. Så det är kanske hit som de nya upptäckterna hör. Typ Kilo Kish, The Internet, SZA.

 

Favoritpowerlåtar?

Jag älskar powerlåtar och spelar alltid nu och då powerballader på jobbet. Tänk Starship - Don't Stop Believin', Aerosmith - I don't wanna miss a thing, Bonnie Tyler - Total Eclipse of the heart och framförallt George Michael - Careless Whisper

Jag har barndomsminnen som handlar om George Michael. Efter en lång arbetsdag brukade mamm lägga ner sig på soffan för att ta en tupplur, tillhörande öronbedövande toner av gamel George. Eller klassisk musik. Helt hursom.

 

Har du några guilty pleasures inom musik?

Måste väl erkänna att Justin Bieber - Sorry är en vädligt dansant låt. Videon tycker jag dessutom om. Tänk er danskaraoke till den här videon. Vilken partyhöjare, Karin(!)

 

Vilket land kommer majoriteten av musiken du lyssnar på ifrån?

När jag snabbt tänker på saken så är det nog USA som det mesta kommer från.

Låtar/artister du gillat hela ditt liv.

Disneymusik! Gick hem när jag var liten likväl som det funkar idag. Vem blir nu inte rörd inombords av Elthon John - Can you feel the love tonight.

 

Låtar/artister du älskade i högstadiet men inte längre.

Under högstadietiden började min musiksmak utvecklas till vad den är idag, så kan inte tycka att det är dålig musik som jag lyssnade på. Men om backar ytterligare några år till sena lågstadieår så hittar man Westlife som ett av mina favoritband. Kan inte tycka att musiken är dålig, men skulle inte automatiskt sätta det på min playlist idag. Nostalgin är dock fantastisk när ja nu lyssnar på det. 

 

Låtar/artister du gillar nu som du ogillat tidigare.

Ja nå, tidigare skulle jag inte lyssnat på Bieber, men den där Sorry är ju som sagt en riktig fiilishöjare.

​Bästa partylåtarna?

Försök att inte få dansfiilis till den här låten. Försök.

 

Vad är viktigare, melodi eller lyrik?

Melodin är det viktigaste för mig. Är melodin mäktig så är det egentligen skit samma vad själva låten handlar om. Det är inte lyriken som jag får rysningar från om vi säger så. Låten nedan är ett gott exempel på detta, yriken skulle liksom vara överflödig. I andra fall är det ju visserligen helt omvänt, många rapmelodier skulle vara ganska tomma utan melodin. Men sen så är ju melodin gjord för att sjungas "ovanpå", så det går liksom inte att jämföra.

alternativt:

Get my point?

Vilken artist sjunger din favoritlyrik?

Jag har ingen specifik favoritlyrik, men om en låt handlar om saknad av en avliden, eller kärleken till någon så berör det alltid.

En låt som har väldigt fin text är Rancid - Otherside. Låten handlar om den ena sångarens döda bror och jag får rysningar när jag tänker på hur upbeat låten på samma gång som texten verkligen har en djupare grund, eller hur man nu ska uttrycka det. "I'm waking up to this, The pain that you are free, I miss the days that you walked with me, Loyal brother, a loyal friend, Showed me how to be a man, I love you, Robert, and I always will.

 

En som också är fin är Pennywise - Bro Hymn. jag har dessutom ett speciellt minne till detta. En kompis dog i en skateolycka för två sommrar sedan. En minneskeikka spelades för han på Lepakkomies. Jag stod honom inte så nära, men kramade om många kompisar som grät och började själv gråta av alla känslor som var i luften. Heartburns avslutade deras spelning med den här låten. Alla sjöng med i hymnen och fortsatte långt efter att låten egentligen tog slut. Börjar typ gråta när jag tänker på det hela.

 

Vilken musik kan du absolut inte lyssna på?

Jag vill tycka att jag är väldigt accepterande när det kommer till alla sorters musikstilar. Jag blir alltid lite sur om någon säger att en viss musikstil är skit, för någon tycker ju om den! Så i och med denna åsikt kan jag inte säga att finsk rap är skit, men det passar helt enkelt inte mig. Tänk Cheek och dylikt.

Om du bara fick lyssna på 5 artister för resten av ditt liv, vilka skulle dessa vara?

Rancid, Leftöver Crack, Gang Starr, Balmorhea och typ Outkast. En salig blandning av musik för varje tillfälle.

Rancid är alltså ett hederligt punkband som alltid funkar. Leftöver Crack är lite hårdare punk och har några av mina absoluta favoritlåtar som jag ju inte kan lämna bort. Gang Starr är rapmusik och funkar helt enkelt bara. Balmorhea är såndär skön musik som passar bra i bakgrunden eller när man vill koncentrera sig och Outkast har ett bra urval av raplåtar och dansant musik.

Avslutar listan med min favoritlåt, otroligt bra skiva överlag.

Publicerad 05.06.2016 kl. 15:02

Kontakt: astrid.lindroos@gmail.com


Jag heter Astrid och är 26 år, född och uppvuxen i Karis, Raseborg. Vid 21 års ålder flyttade jag till Helsingfors för att studera företagekonomi och efter det började jag jobba på ett tryckeri, samt frilansa som fotograf. Efter sex fabulösa år så flyttade jag nu vidare till Stockholm på nya äventyr. Orsaken bakom detta landsförräderi är för att jag har påbörjat studier i bildbehandling vid Fotoskolan STHLM. I bloggen kommer jag mest att dela med mig av vardagliga betraktelser och hur livet fortskrider på andra sidan pölen, med inriktning på fotografi och bildbehandling.

 

Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.