Mål för 2018

Foto: Karin

2018, nytt år och nya mål. Som jag i början av förra året skrev, så är jag inget vidare för att sätta upp nyårslöften, men mål är något som jag kan tycka att passar bättre. Mål är något som man hoppas att man skall kunna få avklarade utan att det skall kännas som det är pakkopå utan främst något att sträva efter.

 • Fortsätter på mitt mål från förra året: börja fotografera mera för mig själv. Jag har inte fotograferat till vardags på vad som känns som en evighet, så jag vill gärna börja plocka upp min kamera och bygga upp ett arkiv igen, samt att det ger mig möjlighet att utvecklas som både fotograf och retuschör.

  I en kreativ utbildning är det dessutom till stor nytta att hålla igång kreativiteten så om inte annat, så kan jag åtminstone ha det som en morot.
   
 • Satsa mera på att kunna frilansa som retuschör. Retusch är vad jag främst vill jobba med, så målet är att kunna försörja mig själv på det. Studerar ju i och för sig ännu i två år, men man kan ju åtminstone ta några steg åt rätt håll.
   
 • Känna mig fräschare överlag, jag har haft allt för många stunder där jag inte kännt mig på topp ur en fräschhetssynvinkel. Tänker många ansiktsmasker, återfuktande såsom exfolierande, dricka vatten och typ sallad istället för extempore fiskpinnsmiddag. Någon slags motion skulle väl också vara på sin plats.
   
 • Har varit lite lat vad det gäller matlagning under hösten, men jag vill gärna skylla på att den bakomliggande orsaken är för att jag inte haft en ugn hemma. Så med det sagt så vill jag bli aktivare på matlagningen och igen börja äta mera enligt vad och hur min diet rekommenderar mig att äta.
   
 • Det här är kanske det mest specifika målet. Att uppdatera min dator med ny hårdskiva och mera RAM-minne. Just nu så kan jag inte ha Photoshop och internet öppet samtidigt för då laddar den oftare än vad jag kan jobba med den. Måste blir smidigare än så för annars kommer jag småningom slänga den i väggen av ren och skär ilska.

 

Det tycker jag att kan räcka? Jag återkommer till den här listan om ganska exakt ett år, så får vi se hur det sist och slutligen gick med punkterna. Tills dess!

05.01.2018 kl. 13:39

Mål för 2017, avklarade eller ej?

 

I början av 2017 satte jag upp några mål för hur mitt kommande år skulle se ut, nu har det har blivit dags att se om jag lyckades uppnå mina mål.

 •  Ha ett socialare privatliv och ta tid för att umgås med mina vänner. Dom är så kiva så varför skulle jag INTE umgås med dem? 

  Tycker att jag lyckades med denna punkt. I och med flytten till Stockholm så känns det som att jag verkligen har haft ett socialare privatliv i och med att min vanliga umgängeskrets inte har varit tillgänglig.

   
 • Fortsätta med aktivt matbloggande. Jag vill bli ännu bättre på matfotografering och uppfinningsrik när det kommer till matlagning.

  Detta blev lite på hälft i och med att jag flyttade utomlands och både Melli och jag haft mycket att göra under hösten. Men förtrösta ej för Ärtyvät Ämmät lever fortfarande, om än i lite lugnare takt.

   
 • Shopstop fram till sommaren. Under hösten har typ alla mina extra pengar gått till uppdatering av min (främst vinter)garderob - med ytterst bra resultat. Under våren skall jag betala bort skulder, spara till eventuell resa och överlag bara spara. Ser väldigt mycket fram emot detta. 

  Vad jag kommer ihåg så misslyckades jag nog på den här fronten men det var troligtvis ett tappert försök! Dessutom kompleterade jag med en shopstop i november som lyckades till kanske 99%, om man bortser från några julklappar.

   
 • Rensa ytterligare bland mina saker som jag inte använder. 

  Ack ja så det har rensats. När jag flyttade så sålde / slängde / skänkte jag bort oändligt med saker. Nu är det som jag inte har i Stockholm i fyra stora lådor i Ingå, samt någon enstaka möbel. Blev dessutom så ivrig att jag slängde bort saker som jag egentligen fortfarande skulle behöva och därmed borde inskaffa pånytt.

   
 • Försöka att fota på mer vardaglig basis igen, jag saknar att ha ett arkiv att titta tillbaka på. I samma veva skulle jag kanske få en mer aktiv blogg (den eviga drömmen). 

  Här misslyckades jag nog också, nytt försök 2018!

 

Generellt sätt så var det väl en rätt så bra lista som jag hade satt ihop för 2017. Vissa missöden skedde det tydligen med mål som inte blivit uppfyllda, men det är inget som jag anklagar mig själv för. Vi blickar framåt och tar nya tag för 2018, så får vi hoppas på bättre tur den här gången.


 

02.01.2018 kl. 11:36

Det allra senaste

Jag vet inte varifrån jag har ripat denna nyfunna blogginspiraton, men jag väljer att rida vågen så gott som det bara går! Så vi fortsätter denna överraskande aktiva bloggvecka med Ratatas senaste senaste-lista.

Senaste inkomna sms?
Mitt senaste inkomna sms är från min faster och lyder "okej, kom ner till idrottsgatan".
Mitt senaste meddelande, inräknat alla världens appar (alltså whatsapp och messenger), kommer från Melanie och lyder "Lål".

Senaste selfien?

Morjens morjens, påväg till jobbet igår.

Senaste presenten du fått?
En kanelbulle av min matbloggskompanjon Melanie!

Senaste smeknamnet?
Nasu eller Nasse som mina syskon kallar mig. 

Senaste musikupptäckten?
Jean Sibelius får det väl bli med tanke på konserten som jag gick på här i veckan. Klassisk musik hörni, det är grejjer det!

Senaste personen du sovit bredvid?
Gamel Arska som ligger och latar sig.

Senaste cravingen?
Kaffe. Jag älskar att dricka kaffe på veckoslutsmorgnar när man riktigt får njuta av det. Annars brukar jag inte dricka så mycket kaffe hemma.

Senaste sporten du utövat?
Vattenjumppa i torsdags. Älskade vattenjumppa.

Senaste klädinköpet?
Förra veckoslutet köpte jag en kragskjorta av märket Lee Cooper från loppiset Recci i Kronohagen. Ett väldans bra fynd på 4,50€.

Senaste roliga historian?
Ari är en höjdare på att tappa bort sina handskar, i veckan tappade han bort sitt tredje par för den här vintern. Det tyckte jag att var lite småskojjigt.

Senaste personen du träffade?
Utöver gamel Arska så är det väl den vänliga kvinnan i min närbutik, som inte ens frågar efter ID på mig mera eftersom hon kommer ihåg mig. Sånt är ju trevligt.

25.03.2017 kl. 11:37

25 under det 25te

För exakt en veckan sedan så fyllde jag 26. Så här följer en snabb tillbakablick på 25 olika saker som hänt under mitt liv som 25.

1. Började blogga igen efter ett eller flera bloggfria år. Kanske jag blir en aktiv bloggare igen under mitt 26te levnadsår? 

2. Efter flera år av magproblem kom jag (eller egentligen näringsterapeuten) fram till att jag troligen har IBS som sammanfattningsvis betyder att jag har problem med matsmältningen.

3. På grund av IBS så har jag började följa FODMAP-dieten och har inte mått så här bra på flera år. Jag känner mig inte dagligen uppsvullen, blir inte på samma sätt proppmätt, mår inte illa och mår överlag mycket bättre.4. Jag har börjat matbloggen Ärtyvät Ämmät tillsammans med min kompis Melanie. Jag älskar att vara en matbloggare, speciellt när jag får göra den tillsammans med Melanie, för vårt samarbete går så otroligt bra. Matbloggen tvingar mig att söka recept, skriva om recept så att de blir FODMAP-vänliga och tvingar mig då också att vara kreativ i köket. Dessutom har jag tvingat mig själv att up my game med matfotografering - otroligt tidskrävande och petigt men väldigt tillfredsställande och roligt. 

5. Och påtal om matfotografering så har jag sådär överlag börjat fotografera lite mer aktivt efter att kameran varit i pausläge ganska länge. Det känns också skönt.

6. Startade mitt eget företag. Äntligen kan jag fakturera utan problem, och hoppeligen kommer jag att få fakturera mycket. (ANSTÄLL MIG)

7. Jag har jobbat mycket tillsammas med Karin. Bland annat assisterat och retuscherat sommarkampanjen för vinet Chill Out, fiilisbilder för Fresita med mera. Väldigt bra övning för min retuschörkarriär!

8. I och med ovanstående punkt så har jag spelat ukulele i många tusen personers instagramflöde. Känns bra.

9. I och med det så har jag också börjat spela ukulele, trots att jag nu har satt det åt sidan igen på grund av en så tråkig orsak som tidsbrist. Skärpning.

Ingen har någonsin tvingat mig att bli musikalisk, och i och med att jag i grund och botten är en rätt så lat person så har jag aldrig heller börjat på egen hand. Vem vet, kanske det döljer sig en musikalisk sida som jag aldrig vetat att jag har. Måste bara fortsätta kämpa på.

10. Vi målade min röda vägg grå! En stor bedrift som har varit under hårt planerande i några år. Är så otroligt nöjd över att jag äntligen fick till det för den nya färgen öppnar upp lägenheten på ett helt annat sätt och har dessutom börjat kännas som det är mer "jag".

11. Jag blev färdig från Arcada och är numera utbildad tradenom. Dock föredrar jag den engelska titeln; bachelors degree in business administration. Låter mycket bättre.

12. Jag har tagit farväl av taxen Curt som fick taxförlamning efter endast 7 år i livet. Jag hade ingen aning hur starkt det skulle påverka mig före jag stod där och grät i ungefär två dagar. 

13. Jag har tyvärr inte varit på en mer spännande eller utmananade resa under året, men jag har besökt Stockholm tre gånger och Tallin en gång. Alltid något! Och Stockholm är ju dessutom en trevlig stad.

14. Fastän jag tidigare också haft en fullskalig semestermånad så är detta år den första gången som jag faktiskt inte haft någon bakomliggande stress under semestern, förra året hade jag exempelvis examensarbetet och skola som spökade. Nu kunde jag bara koncentrera mig på att ha semester. 

15. Jag har tagit fram min cykel ur förrådet, första gången på några år. Men det är något som gör att det är tungt och inte alls så tillfredsställande att cykla med den, så på våren skall jag föra den på service och sen - SEN ska det cyklas på allvar.

16. Jag har otippat nog köpt en hel del saker under det gångna året, har dock ingen aning hur jag haft råd. Men jag vill inte tycka att jag har köpt något onödigt, utan mest gjort investeringar. Jag har satsat lite mera pengar, så att jag skall få något av kvalitet och så att jag inte skall behöva köpa samma produkt på flera år. På samma gång så har jag sålt bort och gett till UFF massor av saker som luggit och tagit plats i mitt förråd. Men mer om detta i ett annat inlägg.
17. Jag har betalat tillbaka 2300€ till Kela för att jag fick för mycket studiestöd år 2014. Äntligen är även det över. (Fortfarande ingen aning hur jag har råd att shoppa)

18. Jag har börjat använda mina glasögon mer aktivt, närmare bestämt varje dag. Jag har inte ens mycket styrka i dem, men nu när jag har vant mig vid att använda dem på vardaglig basis så känns det jobbigt att vara utan.

19. Karin & Magnus har ju köpt ett hus i Ingå, så det har ju förstås också påverkat min vardag. Det är skönt att ha en "landeplats" som känns hemma och som man kan ta sig till när de behövs.

20. Besökte Borgbacken 4 gånger under sommartiden, till motsvarande 0 gånger som har varit praxis under många år. Besökte dessutom Powerpark och åkte den värsta karusellen som jag någonsin varit med om. Men kom fram till att hej; jag dog ju faktiskt inte av detta heller.

21. Min mamma flyttade äntligen till Nykarleby. Där jag vet att hon kommer att njuta och trivas.

22. Och i och med att min mamma flyttade till Nykarleby så har jag inte heller några direkta band till Karis numera. Visserligen vänner, men inga direkta familjeband.

23. Det börjar bli svårt att komma på mera nu.. Jaaag....haaar... gjort tappra försök för att få grönare fingrar! Visserligen hade jag nästan död på min garderobsblomma, men den överlevde med ett skott i förvar! Men jag kämpar på och alla växter verkar leva och må bra (tror jag). 

24. Jag har alltid varit intresserad av bildredigering, men under det senaste året så har mitt intresse bara växt. Jag tycker om det faktum att med hjälp av bildredigering så kan en bild få en känsla som den annars inte skulle ha. Så lite sakta så satsar jag mer och mer på retuschering.

25. Okej den här 25te punkten kommer troligen att låta lite smörig och tråkig. Men jag tycker att jag under mitt 25te år har lärt känna mig själv på ett annat sätt. Har liksom lungnat ner och börjat inse saker om mig själv samt börjat tro mera på mina egna skills. Det är kanske också därför som jag har inrett min lägenhet och shoppat upp mig, för jag har bättre koll på vad jag tycker om och vad som är min stil. 

Så nu skall vi bara vänta och se vad som händer under det 26te året.

06.12.2016 kl. 15:37

Vinterlistan

Det finns så mycket som jag skulle kunna säga, visa och diskutera. Så istället börjar jag med den här vinterlistan som hittas på Ratatas hemsida! Bilder tagna under diverse år och vintrar.

Vad tycker du om vintern?
Jag tycker om vintern. Det är vackert med snö och mysigt med kylan, dessutom så är det inget fel på att ligga hemma och dricka te heller. Mörkret stör mig inte mycket heller, efter den 21a december blir det ju ändå ljusare igen. Men om det är vinter fortfarande i april så tycker jag nog att det har gått lite för långt.

Hur kommer du se ut i vinter?
Påpälsad med rock, halsduk, mössa, vantar OCH REFLEX. I och med att både min rock, halsduk och vantar är svarta så försöker ja "färga upp" mig själv med en röd mössa eller bruna skor, och reflexen är ju självfallet ett måste. I riktigt kalla grader kör jag istället med min röda fjällrävenrock. Inomhus har jag troligen jeans och min ylletröja från & other stories.

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?
Vintertid skall det absolut vara snö och -20 grader. +10 grader hör ju trots allt inte den traditionella vintern till.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?
Inget speciellt egentligen, däremot skall jag försöka på något sätt bli en aktivare bloggare. Lättare sagt än gjort när man är så lat som jag kan vara.

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?
Stannar inne och dricker te under täcket. Om jag mot förmodan skall vistas utomhus så gäller dubbla underställ, sockor, kängor tjockaste mössan och allt varmt som jag bara kommer över.

Berätta om ditt bästa vinterminne.
Svårt att säga. Nog har jag ju alltid minnen men sällan har jag minnen som jag tänker att övervinner alla andra. Så vi drar några minnen här som jag kommer ihåg att har hänt under vintertid, oberoende av varandra. Alla från barndomen.

- När elen i barndomshemmet var borta och det var helt otroligt svinkallt i hela huset trots evinnerligt brännas av ved. Sovde med typ alla kläder på och man förbannade sig själv om man var tvungen att gå på wc i natten med stearinljuset i handen. Ibland är det kallt i stockhus från slutet av 1700-talet.
- När jag lekte i en stor snöhög riktigt utanför vår gård. Jag fastnade med skon och tänkte bara "ingen kommer att hitta mig. Här kommer jag att dö". Slapp loss typ 5 minuter senare. Dramatisk som man är.
- När jag tänkte att jag skulle överraska pappa med att elda i alla ugnar i huset. Förstås gick det inte som planerat eftersom jag glömt bort att dra ut spjället så det rökte in och vi blev tvugna att vädra typ hela huset.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.
- Täppa till mina fönster så att det inte blir iskallt i lägenheten.
- Dricka mycket mera glögg än jag gjorde förra året.
- Mysa till det så ofta som det bara går.
- Ta några fina vintriga bilder.

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.
Inget speciellt här heller. Kommer väl antagligen att lyssna genom en hel del ljudböcker, läsa några bloggar. Om jag riktigt slår till så kanske jag finner ro för att läsa en bok också. 

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?
Nå först och främst får det helst vara snö på själva julafton. En stor skillnad kommer ju föreningshuset att göra, att återgå till svinkallt landemys framför en brasa är just vad vinter typ är till för. Kanske man riktigt skulle kunna åka lite flataskidor omkring på åkrarna i bygden och dricka kakao efteråt. Hederligt.

 

 

11.11.2016 kl. 19:55

 

Kontakt: astrid.lindroos@gmail.com


Jag heter Astrid och är 27 år. Född och uppvuxen i Karis, Raseborg. Vid 21 års ålder flyttade jag till Helsingfors för att studera företagekonomi och efter det började jag jobba på ett tryckeri, samt frilansa som fotograf. Efter sex fabulösa år så har jag flyttat vidare till Stockholm på nya äventyr. Orsaken bakom detta landsförräderi är för att jag har påbörjat studier i bildbehandling vid Fotoskolan STHLM. I bloggen kommer jag mest att dela med mig av vardagliga betraktelser och hur livet fortskrider på andra sidan pölen, med inriktning på fotografi och bildbehandling.

 

Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.