Porträttmontage

Jag har verkligen fastnat för att bygga olika slags porträttmontage i photoshop. Det ger en viss stämning till bilder som annars aldrig skulle komma till användning.Här är grundbilderna till det ovanstående montaget. Var för sig är de inte riktigt så mycket att ha, men tillsammans gjorde de ju en riktigt trevlig slutprodukt. Tyvärr är bakgrunden i självporträttet grå, om bakgrunden skulle ha varit vit så skulle trädet endast synats på mig och bakgrunden skulle ha förblivit vit. 

Nåväl, såna här bilder är ju rätt så inne just nu, men helt förståerligt, de är roliga att göra och med rätt bildkombination så kan man nå riktigt huisiga slutresultat.

Publicerad 18.10.2016 kl. 00:15

Valokarnevaali på Borgbacken

I fredags besökte vi Valokarnevaali på Borgbacken. (pågår fram till den 22.10)

Det rådde en väldigt mysig stämning och det var sådär passligt svalt och fint höstväder.

Vi spelade varsitt spel flipper och jag vann.

Trots att det var fint, upplyst och mysigt med många olika installationer, så kan jag ändå lite störa mig på att träden var upplysta i röd färg. När det kommer till fotografering så är rött en väldigt problematisk färg eftersom den väldigt lätt "dör". Liten sidofakta.

Ari var mitt sällskap som vanligt.

Technoavdelningen.

Till sist blev det lite folktomt och vi gick också vidare.


En längre tid så har jag velat testa på bar Kapsäkki som ligger  ungefär 400 meter från mitt hem, och jag är otroligt glad att vi äntligen gjorde det. Trevlig personal, mysigt utrymme, trevlig bakgrundsmusik och det faktum att det är väldigt nära mitt hem så gör det ju verkligen inte sämre. Rekommenderar!

Publicerad 16.10.2016 kl. 17:48

Ärtyvät Ämmät - FODMAP päiväkirja

 


 

Vi är med matblogg! Som egentligen har varit online i typ två veckor redan, men nu först har jag fått för mig att berätta om det på den här bloggen. Hupsista.

Iallafall, min kompis Melanie och jag diagnostiserades båda med IBS under sommaren, och vi båda har tyckt att det rentav har varit svårt att hitta en FODMAP-matblogg som har varit både inspirerande och informationsrik. Så vi bestämde oss för att starta en själva. Detta är ett av projekten som jag jobbat med under hösten, och kommer att fortsätta jobba med under en lång tid framöver. Bloggens huvudsakliga språk är finska, men alla inlägg och recept skrivs också på svenskaÄrtyvät Ämmät är alltså en matblogg som utgår från FODMAP-dieten. Syftet med bloggen är att det skall fungera som en inspirationsbank för alla som har IBS, oavsett om man just har fått IBS eller om man länge har haft IBS men inspirationen tryter. För tro mig, det kan vara rätt så svårt att komma igång och fatta vad man får och inte får äta.

Enkel nudelsallad (bilden är en link till receptet)

Många av recepten är vegetariska och till och med veganska, men alltid nu som då kommer det upp något mera köttigt recept. Utöver detta så vill vi också rekommendera olika produkter som är FODMAP-vänliga och olika platser som man får FODMAP-vänlig mat, eftersom det också kan vara rätt så svårt att veta vart man kan vända sig.

Bröd med banan och zucchini (bilden är en link till receptet)

Allas IBS ser annorlunda ut, och vi är inte experter på området. Det som fungerar för min och Melanies IBS kanske inte fungerar för någon annans IBS, som sagt så skall sidan främst fungera som en inspirationsbank. 

VÄLKOMNA!

Publicerad 15.10.2016 kl. 15:41

Känslan av total likgiltighet

Jag vet inte varför, men på något sätt så tycker jag om den där känslan av total likgitlighet och tomhet som slår till när man just har vaknat, men inte ännu har stigit upp ur sängen.

Publicerad 13.10.2016 kl. 08:03

Peli Poikki!

I lördags deltog jag i demonstrationen Peli Poikki - Rikotaan Hiljaisuus här i Helsingfors. Omkring 15 000 personer samlades på Medborgartorget för att sedan promenera vidare till Senatstorget där det hölls tal och uppträdanden, bland annat av Tarja Halonen. Demonstrationen hölls i antirasismens och antifascismens tecken, ett av de ämnen som jag på något sätt håller närmast eftersom jag hatar dem som hatar andra.

Under de senaste åren har vi sett hur rasismen tilltagit runtom i världen. Eller ja, rasismen har tyvärr alltid funnits där men har nu krupit fram ur skrymslet där den egentligen hör hemma. Rasismens frammarsch och flyktingkrisen går lite hand i hand. Desto mera som ens egen vardag möjligen kan påverkas, desto mera vänder man sig inåt och blir främlingsfientlig. Visst, i någon mån är det förståeligt, vi är ju bara människor och vi är rädda för att vårt eget skall påverkas. Det är en sak. En annan sak är när man låter sina egna fördomar bestämma hur man beter sig mot andra människor, tycker att gränserna skall stängas trots att andra människor är i kris, att man tror att alla med islam som religion är terrorister. Jag förstår bara inte hur en person kan vara så totalt blåst att hen tycker att hudfärgen har någon som helst skillnad, när den enda orsaken till hudfärgsnyanser är evolution. 

Vi är på en bar. En av mina vänner har rötter i Etiopien men är född och uppvuxen i Finland. Mitt emot oss sitter några pojkar som är kring 20år gamla. Plötsligt hör vi hur en i pojkgänget säger ”jävla negrer som kommer och tar våra jobb” och ser på min kompis. Vi reagerar och min kompis frågar honom var han sitter och pratar om. Den lilla rasist-pojken fortsätter sin monolog och det slutar med att min kompis slänger sin öl i ansiktet på honom. Rasist-pojken blir utslängd från baren.

Jag åker spårvagn. En äldre alkoholist sitter och skriker ”jääävla apor håll käften” åt två indiska män som sitter några rader bakom rasist-alkoholisten. Ingen i spårvagnen säger något men alla hör ju vad som händer. Jag känner ett starkt behov av att agera och säger åt mannen att han kan hålla käften själv för han har ingen rätt att tilltala någon på det där sättet. Han börjar skrika på mig istället och börjar beskylla mig för att vara från Esbo.

Jag väntar på metron. En annan äldre rasist-alkoholist gör det samma. En indisk man går förbi honom och genom mina hörlurar hör jag hur han gång på gång skriker ”apa” åt mannen. Jag stirrar på honom i någon minut, men han lägger inte märke till mig. Ingen säger något tills jag inte klarar av mera, och säger åt honom att hålla käften eftersom han förstör min morgon och jag orkar inte höra på hans rasistskit mera. Jag sätter på mina hörlurar igen och hör i bakgrunden att han istället börjar skrika åt mig. Metron kommer och jag åker till jobbet.

Rasism är ALDRIG okej. Aldrig, aldrig, aldrig. Jag blir så otroligt trött på alla dessa idioter som tycker att det är okej att uttrycka sina elaka och nedvärderande åsikter om någon som de aldrig ens har träffat. Åsikter om att personer är på ett visst sätt endast för att den tillhör någon viss ”grupp”. Åsikter om att människor är olika värda. Jag är så otroligt trött på att höra rasistiska utrop från människor i min omgivning, ännu tröttare blir jag på att så få säger emot. Så få reagerar och låter det istället gå förbi eftersom ”det är nu bara sån som hen är”, ”det är nu bara någon alkoholist, inte fattar hen ändå”. Det har ingen skillnad vad situationen är, ingen människa skall någonsin behöva höra glåpord efter sig när det enda man gjort är att existera.

Det är just det som demonstrationen handlade om. Det är dags att visa att vi inte tolererar rasism och hat. Rasism och hat är inte rätt och hör inte hemma här. Vi är alla människor av denna värld och fastän våra rötter kommer från olika länder och olika kulturer, så ger det inte oss rätten att döma någon annan utifrån dessa utomstående faktorer.

Så som Konfucius sa redan 500 f.Kr., behandla andra som du själv vill bli behandlad. Den gyllene regeln. Svårare än så behöver det inte vara.

Publicerad 28.09.2016 kl. 21:47

Astrid Lindroos - 25 - HKI
astrid.lindroos@gmail.com

Jag är ursprungligen från Raseborg men är numera bosatt i Helsingfors. Tradenomutbildning har jag i bakfickan men jobbar som tryckare på ett tryckeri, dessutom frilansar jag som fotograf och retuschör.

I bloggen delar jag med mig av mina fotografier, vardagsbetraktelser samt tankar kring olika ämnen.

Jag har nyligen blivit diagnostiserad med IBS, så jag delar också med mig av receptideér och produkter som fungerar i enlighet med FODMAP-dieten.

-