Min första pärmbild

Hösten har verkligen kommit igång på alla fronter. På jobbet flyger tryckjobben ut ur våra printmaskiner, på ledig tid hjälper jag Karin med saker som hon inte hinner göra själv och har några egna jobb och projekt här och var. Som man brukar säga, det är lite mycket nu. Men jag klagar verkligen inte, det är roligt att det händer saker!

Bland annat så har jag fått göra min första omslagsbild åt Magma! som ni ser så handlar pamfletten om flytt till Sverige. Så jag valde att ta ett självporträtt där bakhuvudet är Sveriges landsgräns. Eftersom man måste ta en tur över havet för att komma från Finland till Sverige så satte jag också in en havsbild som jag tog i våras. Det var helt klart ett roligt uppdrag.

Om någon är intresserad av ämnet så hittar ni den här

 

Publicerad 23.09.2016 kl. 17:07

#miilokisse

För några veckor sedan nalkades det bröllop. Miilo var den första av mina vänner som gifte sig så det var ju lite extra spännande. Släppte några tårar med det samma som kyrkdörrarna öppnades och Miilo stegade in. Kärlek är fint.


Ari fick träffa brudparet för första gången, men det var bara roligt. Bättre sent än aldrig! Jag hade fått låna klänning av Skinka och hade typ för första gången rött läppstift.

Stiliga nygifta!

Och några goda vänner på det.

Festen var rolig, maten var god, tal hölls, dryckerna flödade, kakorna var många, danser dansades. HOHHO, det var en fin fest. Ända tills det var dags att ta sig till efterfesten (som ju nog fortsatte vara fin den med).

Med charter åkte en busslast till efterfesten hemma på deras gård. Gården var upplyst med lampor, musiken var igång, smörgåsar plockades fram, mingel, dans. HOHHO det var en fin efterfest. Vid tretiden fick vi skjuts hem till mamma och deckade typ omedelbar.

Tack helt otroligt mycket till både Kisse och Miilo! Ni e helt otroligt bra typer. 

Publicerad 15.09.2016 kl. 18:17

Ratatas höstlista

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.

Bilden är från förra hösten när jag spenderade tio dagar i Frankrike. Varje morgon drack jag cappuccino, ibland åt jag någon croissant och skrev på mitt examensarbete i morgonsolen. Vissa dagar åkte jag iväg på utflykt till berg eller skog för att njuta och insupa natur. Det var tider det.

Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?


Resan upp till Nykarleby med syskon och bihang var i behagligaste laget. 

Utflykten till Vallisaari med Ari. 


Miilos möhippa förstås.

Veckoslutet i Stockholm.

Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Jag tycker verkligen om hösten, den kommer liksom med löften om nya tider, nya möjligheter. Bakom sig har man (hoppeligen) en semester, känner sig utvilad och redo för allt. Dessutom så får man se både soluppgång och solnedgång. Samt den stillstamma stunden när löven dinglar ner från träden.

Det sämsta.. typ att gräset blir mindre grönt, träden karga och sorgsna. Och att det är så lång till nästa semester.

Hur höstmyser du?
Det är fredag och jobbveckan är över. På torsdagen har jag städat min lägenhet så allt är i tipptopp, kanske köpt en flaska vin och mat. Inga planer för veckoslutet. Jag byter om till hemmakläder. Ari kommer kanske hem till mig och äter lite mat, dricker lite vin och ser på en film. Kanske åker vi nästa dag till Ingå och äter middag där, eller kanske någon annan slags utflykt. Kanske träffar jag någon kompis. Det oändliga myset. Flera koppar te ingår dessutom i helheten. Och långa morgonmål. Ack, hösten.

Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?
Jag planerar alltid att jag skall börja läsa mer aktivt, sen gör jag det aldrig. Men jag skall åtminstone läsa klart Livet & Patriarkatet av Peppe. Jag blev lite på hälft i något skede. 
Jag har laddat ner ljudboksappen Bookbeat och betar av böcker där för tillfället.

Dina bästa hösttips - alla kategorier?
Rensa hemmet på onödiga prylar. Pynta och gör fint för det oändliga myset. Ljus på många platser, använd inte taklampan utan tänd många lampor här och var istället.

Njut av de soliga dagarna. Ta kanske en cykeltur, eller en promenad. Drick kaffe under promenaden.

Hur ser din höstoutfit ut?
Ett par jeans, en lång trenchrock eller en bomber, någon skön tröja, ett par tossor och en lippis. Detta är i princip min outfit genomgående, med variation för årstider förstås. Mer om kläder en annan gång.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Inte egentligen. Men semestern förde med sig insikten att jag tar för mycket stress över ingenting. Så jag jobbar hårt på att "zenify" mig själv och inte bry mig om småsaker som tidigare har stört mig. Mer om det i ett annat inlägg.

Vad har du på TO-DO listan just nu?
Det finns några saker som jag vill skaffa. Jag vill hitta en fin lampa som passar mitt hem, en stereo, och en säker garderob.

Dessutom är det ett fortgående projekt att göra mig av med alla de kläder och onödiga prylar som jag har. Det tar en tid.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Det är dags att inse fakta. Varje år, så länge jag har levt, så har vi haft höst i Finland. Det är ofrånkomligt. Så istället för att ha ett släng av höstdepression så omfamna årstiden istället. De vackra färgerna, den krispiga luften och allt annat som hör till.


Bästa musiken för regniga dagar?
Jag har börjat få upp öronen för jazz i lugna hemsituationer eller då man bör koncentrera sig. Antingen det eller rap. 

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Jag hoppas på att bli ännu bättre på photoshop, och lära mig spela bättre ukulele.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Som många andra så rekommenderar jag Stranger Things, hederlig 80-tals scifispänning. Andra säsongen av Narcos är också ute. För den som vill ha något mer lättsmält så rekommenderar jag att börja följa Modern Family.

Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
Förutom vänner och bekanta så frossar jag inte riktigt i någon specifik blogg som bäst. Släng hit ifall ni har någon överdrivet bra mat/inrednings/whaevs-blogg.

Topp tre favoritdrycker i höst?
Kaffe, vin och vatten. Alla för att få veckorna att bli gemytliga.

Vad är den höstigaste maträtten?
Soppor och grytor, det blir inte så mycket höstigare än det.


Var hänger du helst under helgen?
Antingen så hänger jag gärna hemma eller i Ingå hos Karin och Magnus.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Inte egentligen, min pengasituation är inte den bästa just nu, så jag skulle vilja betala bort mina värsta skulder och spara upp en resekassa före jag börjar boka in något. Skulle vara helt skönt att åka på resa utan att det på något sätt skulle påverka vardagsekonomin.

Hur förbereder du dig för vintern?
Gömmer undan sommarkläderna, plockar fram tröjor, sockor och mössa. Inte destu mer än så.

Publicerad 13.09.2016 kl. 19:10

Potatis med laxsås

Den hederliga rätten potatis med lax går alltid hem. Gott och otroligt enkelt, dessutom orkade jag inte ens krydda med det ena och det andra den gär gången, vilket ju gör det hela ännu enklare. I enlighet med FODMAP-dieten så fungerar den bra för dem med IBS, helt fritt från mjölkprodukter vilket ju är ett stort plus.

Ingredienser:
Potatis
Lax
Zucchini (jag har typ alltid zucchini hemma)
Morötter
Havregrädde
Salt och peppar

Koka potatisen. Stek grönsakerna först och tillsätt sedan laxen. Stek snabbt tills det inte ser rått ut mera och häll över havregrädden, kanske lite vatten för att späda ut. Salta och peppra. Färdigt! Man behöver inte ens sätta i grönsakerna om man vill göra det ännu enklare för sig.
 

Publicerad 09.09.2016 kl. 16:53

Självporträtt

 
Publicerad 01.09.2016 kl. 19:43

Astrid Lindroos - 25 - HKI
astrid.lindroos@gmail.com

Jag är ursprungligen från Raseborg men är numera bosatt i Helsingfors. Tradenomutbildning har jag i bakfickan men jobbar som tryckare på ett tryckeri, dessutom frilansar jag som fotograf och retuschör.

I bloggen delar jag med mig av mina fotografier, vardagsbetraktelser samt tankar kring olika ämnen.

Jag har nyligen blivit diagnostiserad med IBS, så jag delar också med mig av receptideér och produkter som fungerar i enlighet med FODMAP-dieten.

-