Två dagar i Köpenhamn

I månadsskiftet april - maj så åkte jag tillsammans med Karin till Köpenhamn. Där träffade vi upp, och fick bo hos, vår kusin Emma. Turligt nog så råkade vår småkusin Melina också vara på plats så vi slog till med en liten släktträff!

Köpenhamn är verkligen en perfekt stad att åka till sådär över ett veckoslut. Det finns passligt mycket som man "måste" se och sen kan man koncentrera sig på att testa på olika restauranger och bara strosa på måfå. Hit måste jag åka igen.


Vi möttes upp på flygplatsen och tog sedan metron in till Köpenhamn. Efter att snabbt ha lämnat väskorna hemma hos Emma så gick vi vidare.

Vi gick förbi söta rosa hus och strosade omkring en stund i centrum. Förstod med det samma varför typ alla tycker om Köpenhamn.

Huvudsakliga orsaken varför vi var i Köpenhamn var för att Karin skulle jobba för Slow Food som hade ett event över helgen. Vi gick på ett mingel där det bland annat hängde korvar från träden.


Det serverades också ägg från nästen som var utplacerade lite här och var. Efter att minglet var över så gick vi vidare och drack ett glas på en jazzbar för att sedan köpa pizza och gå hem och äta middag.

Nästa morgon steg vi upp i relativt god tid. Vi klädde på oss, hoppade på stadens elcyklar och tog oss till Atelier September som vi hade blivit tipsade om från många håll.


Med god orsak. Det var mysigt och god mat. Det lönade sig dock att vara där precis när de öppnade som vi gjorde, för redan 20 minuter senare var det lång kö.

När vi var mätta och belåtna tog vi oss vidare mot Ködbyen där det Slow Food-eventet hölls. Så här såg jag ut hela helgen.


Karin anteckande tills bläcket i hennes penna tog slut. Trots det så fortsatte hon anteckna, får fortfarane obehag när jag tänker på att hon har antecknat utan bläck. Det där rispiga ljudet som uppstår på samma sätt som en gaffel mot en tallrik. Hyj.


Solen sken och folk höll på att förbereda inför eftermiddagens disco soup.


Det som disco soup innebar, var att de hade fått massor av svinnmat från butiker runt om i stan som de sedan gjorde soppa på. Flera hundra kilo råvaror räddade dom.


Vi slog oss ner på solstolar vid ett litet utecafé i Ködbyen.


Tog varsitt glas vin och beställde hamburgare. Det duggade litelite, men det störde inte.


Den där hamburgaren, jag måste prata lite om den. Vanligtvis brukar jag först och främst föredra pizza och hamburgare brukar jag vanligtvis inte alls vara förtjust i att äta. Om det är en burgare med kött i så brukar oftast köttet vara torrt och alldeles för mycket så jag ångrar typ alltid att jag inte körde på ett vegetariskt alternativ. Den här burgaren var inte ens nära torr. Den var perfekt, och råkar vara så att det var den bästa burgaren som jag någonsin har ätit.

Efter att vi fyllt på burgarna med lite svinnsoppa så tog vi elcyklarna vidare genom staden. Kan varmt rekommendera att turista genom Köpenhamn på cykel, speciellt elcykel. Det var så otroligt bekvämt och smidigt.

På söndagsmorgonen bestämde gick jag och Karin igen ut för att insupa det sista av Köpenhamn före det var dags för Karin att sätta sig på flyget för att åka hem.

Självfallet var vi tvungna att fota blommorna, man är ju ändå bara människa.

Vi gick ner mot Nyhavn, som sig bör.

Sedan satte vi ner oss på en brygga vid operahuset och chillade där en god stund.


På vägen tillbaka mot kusin Emmas gick vi förbi det här söta stället.

Samt den här söta innergården.

Och sen blev det dags för Karin att ta sig mot flygplatsen.

Jag hade dock kvar några timmar före jag behövde röra på mig, så tillsammans med Emma och Melina for vi till Christiania.

Vi strosade omkring. Kändes så random att det var lagligt att sälja hasch och marijuana som om de sålde meterlaku.

Vi gick vidare och inspekterade området.Vi hade verkligen tur med vädret, det gassade bara på.
Djuren var rätt så nöjda de med.


Via lunch så gick vi tillbaka till kusin Emma. Chillade där en liten stund före det var dags för mig att åka till flygplatsen och hem till Stockholm. 
 

 

17.05.2018 kl. 11:52

Friläggning av katt.

Under de senaste två veckorna så har vi haft friläggning i skolan. Känns som det inte har kommit en sekund för sent för det har ofta känts som att maskningar och lagermaskar överlag har varit något som jag inte har haft under kontroll så pass bra.

Den sista uppgiften i workshoppen var att frilägga en katt och sätta in den mot en ny bakgrund, katthåren skulle bevaras och man skulle sätta in en skugga. Bilden skulle också vara reklamig och kontrastig. Vanligtvis brukar jag göra väldigt neutrala bilder så det var roligt att trycka på lite extra den här gången.11.05.2018 kl. 11:25

Det stora Barcelonainlägget, del 3

Det tredje och sista inlägget som kommer att behandla skolresan till Barcelona. 

I tur och ordning tog vi oss alla till kaktusparken som ligger vid Monjuïc. Fin fotomiljö där omkring så jag förstår nog varför.

Min klasskompis Heida under en skön stund på Internationella skolornas takterass.

Gatuvy utanför studion som var hyrd för vårt bruk när vi var på plats.

Jag samarbetade med Viktor. Under två olika dagar fotograferade vi stilleben i studion för två olika företag. Ena företaget var Let's Pause, som säljer otroligt fina lampskärmar. Jag behöver en sådan lampskärm i framtiden.

De har också en ny produkt, som är den här fina bollyktan som man kan ta med sig på picknick eller nåt.

Känner lite ett behov av att ha en sån här också eftersom den var så otroligt mysig. Kanske någon gång i framtiden.

Efter våra fotograferingar så brukade vi sätta ner oss och luncha. Här på ett vietnamesiskt ställe med otroligt god mat. 

Det som ju också var kul med resan var att jag fick träffa Nuría. Vi jobbade tidigare tillsammans i Helsingfors men hon flyttade tillbaka till Spanien / Barcelona för ett år sedan.

En av de bästa sakerna var ju helt klart att kunna få en känsla för hur sommar känns som. När vi kom tillbaka till Stockholm så behövde man inte ens börja använda vinterskorna mer. 


Det var helt okej att sitta där i solnedgången och dricka skumppa med bra typer. Jag klagar verkligen inte.

06.05.2018 kl. 19:36

Det stora Barcelonainlägget, del 2

Andra delen i Barcelonainläggen kommer här, och det här inlägget handlar om en enda dag av turistande. Vi bestämde oss för att besöka Monjüic och amifteatern som ligger där.

Det är något speciellt med att röra sig med en grupp fotografer. Alla stannar helatiden upp och fotar det enda och det andra och alla har förståelse för det. Just av den orsaken så går det också väldigt långsamt framåt, hehe.

Runtomkring amfiteatern fanns det suveräna fotoställen.

Och utsikten var det heller inget fel på.

I och med att alla fotar, så måste man också ibland ställa upp som modell ibland.

En av mina fina klasskompisar; Linnea!

Och en till av dom där fina klasskompisarna; Elin!


Småningom så en del av oss vidare mot nya äventyr.

Men först ville vi äta något.

Efter maten delade vi oss ytterligare upp i två grupper. Några for ner mot stranden medan en del av oss åkte upp mot Tibidabo.

Precis när vi kom fram så började det regna, men det gjorde utsikten rätt så mäktig.

Men när det väl började ösa ner så gick vi in till restaurangen som ligger uppe vid Tibidabo för att äta tapas.

Efter någon timme skringade molnen sig och det slutade regna.

Jag tycker att det är så otippat att ett tivoli har byggts precis brevid kyrkan. Inget fel med det, men det känns som sagt bara lite otippat.

30.04.2018 kl. 13:51

Det stora Barcelonainlägget, del 1

Tillsammans med mina klasskompisar spenderade vi lite på två veckor o i Barcelona i mars.


På flygresan dit drack vi lite vin, sov, kollade på film, snackade, och vad som nu hör därtill.


Jag konstaterade att det var aningensvårt att veta var vattnet tog slut och land tog vid. Visserligen fattar man ju hur det ligger till, men det var ändå fint. 


Vår resa i Barcelona var alltså ett samarbete med Fotoskolan STHLM, internationella skolorna och Erasmus+. Vi var sammanlagt 36 elever på plats. Tillsammans med en fotograf (+ bildbehandlare då alltså) skulle vi under två veckors tid planera och fotografera material för lokala företag i Barcelona. Tillsammans med Viktor fotograferade, styleade, roadade och allt som hör därtill, produkter för de spanska företagen La Oca och Let's Pause.


Första kvällen på plats styrde vi stegen tvärs över gatan till Rosa Negra för några mojitos och pina coladas.


Någon timme senare var det dags att dra sig hemåt mot Sagrada. Vi bodde hos värdfamiljer, tillsammans med tre klasskompisar bodde vi hos Rosa Maria. Sötaste tanten någonsin men allt för stort fan av halvfabrikat.


På hemvägen tog vi en titt på Sagrada Familia. Ofattbart stor alltså.


Min klasskompis Heida.

Nästa dag sken solen, vilket var en trevlig överraskning till snöstormen som rådde i Stockholm samma dag som vi åkte. Eller egentligen så var det inte en snöstorm, alla bara krockade för att folk inte fattat att sätta på vinterdäck.Den första helgen var vi en hop klasskompisar som gick in i Sagrada Familia. Man fick en tidpunkt som man kunde gå in, så vi satte oss på ett café brevid kyrkan för att få tiden och gå.


Väldigt sällan som jag ids lägga mina pengar på turistattraktioner där man måste köa i timtalet, men det här var verkligen värt det.


Av alla bilder som jag tog inifrån Sagrada Familia så kan inte någon av bilderna visa hur mäktigt det var där inne.


Och fönstren reflekterade ett färgspel.


När det besöket var över så tog vi oss ett kvarter uppåt för att äta pizzaslize för 2,5€.

23.04.2018 kl. 23:33

 

Kontakt: astrid.lindroos@gmail.com


Jag heter Astrid och är 27 år. Född och uppvuxen i Karis, Raseborg. Vid 21 års ålder flyttade jag till Helsingfors för att studera företagekonomi och efter det började jag jobba på ett tryckeri, samt frilansa som fotograf. Efter sex fabulösa år så har jag flyttat vidare till Stockholm på nya äventyr. Orsaken bakom detta landsförräderi är för att jag har påbörjat studier i bildbehandling vid Fotoskolan STHLM. I bloggen kommer jag mest att dela med mig av vardagliga betraktelser och hur livet fortskrider på andra sidan pölen, med inriktning på fotografi och bildbehandling.

 

Jag är en av de drivande krafterna bakom matbloggen Ärtyvät Ämmät, alla recept utgår från FODMAP-dieten som är anpassad för personer med IBS. Recepten är alltid glutenfria, laktosfria, lökfria o.s.v.